Vogeldagboek©


Krakeenden211006
Paartje krakeenden (Anas strepera - Gadwell) rust voor de Amaliahut in de schaduw van riet en struiken. Foto zaterdag.
Dinsdag 24 oktober 2006 - Louter goed nieuws

De dag begon met een prachtige man grote gele kwikstaart op het dak van ons schuurtje! Het was te donker om hem goed te fotograferen, ook toen hij een uurtje later even terugkwam. Aan de Nieuwe Parklaan in Den Haag waar ik werkte, zat er elke winter zo'n grote gele kwik op een plat dak bij de buren. Ze blijven trouw aan hun plekje, misschien komt deze ook nog terug.

Ook goed nieuws is dat ik dit Vogeldagboek weer normaal kon versturen, na alle verzendproblemen de afgelopen dagen met Enormail. Dat had te maken met de vernieuwing van het programma, alles lijkt nu goed te werken. Ook zijn er verbeteringen aangebracht, die moet ik nog uitproberen. Voor iedereen die gratis een nieuwsbrief wil verzenden, is Enormail een aanrader. (Dit had ik geschreven; later bleek dat het programma nog niet goed werkt. Ik heb de garantie gekregen dat alles in orde komt.)

Wat ik nu zeg klinkt misschien merkwaardig maar: ik leef nog! Alive and kicking. Soms lees je in kranten wel eens dat mensen hun eigen overlijdensbericht onder ogen krijgen. Dat is mij afgelopen week ook overkomen, een bizar verhaal.

Sinds 1980 speel ik correspondentieschaak. Eerst per post (met het Oostblok duurde een partij soms 3 à 4 jaar), na de Ontdooiing ging dat allemaal geleidelijk aan sneller, vervolgens kwamen er faxen, toen e-mails en nu speel ik via een webserver.

Voor de geïnteresseerden: mijn elo-rating is op dit moment 2451 - hoogste was 2482. De laatste jaren speel ik steeds minder toernooien. Nu alleen nog een kandidatentoernooi: de bovenste drie mogen deelnemen aan een volgend wereldkampioenschap ICCF.

Grotegelekwikstaart241006
Een 'bewijsplaatje' van de grote gele kwikstaart (Motacilla cinerea - Grey Wagtail; male). Op deze foto valt de gele borst en buik van de man helemaal weg.

Op een congres in Dresden van deze internationale bond voor correspondentieschakers herdacht president Med Samraoui vorige week de overleden schaakvrienden. Mede voor SIM (senior internationaal meester) Adri de Groot werd een minuut stilte in acht genomen.

De Nederlandse delegatie had aanvankelijk niet goed op zitten letten, maar op de terugreis liet een schaakkennis van me zich ontvallen: wat erg hè van Adri de Groot.... Toen gingen er bellen rinkelen: hier klopt iets niet! Inmiddels is het bericht van de diverse schaaksites verwijderd.

Al meer ben ik verward met mijn illustere naamgenoot prof. dr. A(driaan) D. de Groot; hij is in augustus op hoge leeftijd overleden. In mijn geboortejaar 1946 promoveerde hij op het proefschrift Het denken van de schaker. De zeer gewaardeerde hoogleraar was o.a. een van de bedenkers van de bekende CITO-toetsen.

Groenling201006E
Poetsende vrouw groenling (Chloris chloris - European Greenfinch; female) vrijdag in het Buytenpark.

Nog meer goed nieuws: dankzij een niet in geld te waarderen bijdrage van een van de oudste en trouwste Vogeldagboeksters ben ik in staat om een spiegelreflexcamera met telelens te kopen. Eerst goed gekeken en gevraagd wat ik het beste voor mijn doel kan aanschaffen, de offertes zijn binnen en een dezer dagen ga ik naar de winkel. Uiteraard volgen hierover meer mededelingen.

En dan het laatste goede nieuws. In Vogeldagboek van vandaag een foto van onze dochter Jacqueline. Ze werkt bij een internationale organisatie en reist over de hele wereld.

Meestal is er weinig tijd voor uitstapjes, maar in Brazilië is ze enkele malen in de omgeving van hoofdstad Brasilia de bush in geweest (Alto Paraiso en Pirenopolis) en heeft ze een aantal foto's voor Vogeldagboek gemaakt. De komende tijd hoop ik er een tiental te publiceren.

Nog wat waarnemingen. Maandag De Wilck 125 kolganzen, 2 grote zilverreigers en 1 tapuit. Dinsdag De Wilck 2 grote zilverreigers en 1 tapuit, Barrepolder 3 grote zilverreigers en 1 tapuit. Verder heel veel kieviten en een honderdtal wulpen en goudplevieren.


Brazilie270806_1
Saudações do Brasil!