Vogeldagboek©


Hermelijn_woelrat201006A
Hermelijn (Mustela erminea - Stoat) heeft een woelrat (Arvicola terrestris - Water Vole) gepakt.
Vrijdag 20 oktober 2006 - Hermelijn pakt woelrat

Vanmiddag was ik bij de westelijke ingang van De Wilck bezig een tapuit te fotograferen, toen ik achter het toegangshek door een stukje 'harde natuur' zag. De werkelijkheid. Een hermelijn rende achter een woelrat aan, die hij kennelijk uit zijn ondergrondse hol had opgejaagd. Hoewel een woelrat - op de muskusrat na het grootste lid van de woelmuizenfamilie - echt niet zo klein is en net zo zwaar kan worden, was het een ongelijke strijd.

Hermelijn_woelrat201006
Daar gaat de hermelijn (Mustela erminea - Stoat) met zijn buit.

Tapuit201006A
Tweemaal de tapuit (Oenanthe oenanthe - Northern Wheatear; female/1st winter; maybe leucorhoa), een vrouwtje of een 1e wintervogel: met een rups (tegenlichtopname) en even de veren uitwapperend (foto onder).

Vedermot201006
Dit vedermotje zat vanmorgen in onze woonkamer, kennelijk op zoek naar een winterverblijf. Ik heb het mini-beestje (ca. 2 cm) na een paar foto's in de tuin gezet zodat hij een betere plaats kan gaan zoeken. Het is een Amblyptilia acanthadactyla (Plume Moth), waarvan ik geen Nederlandse of Engelse soortnaam kon vinden. Een bekende familiesoort is de sneeuwwitte vedermot. Het zijn allemaal vlindertjes die rusten in een opvallende T-houding met opgerolde vleugels.

De hermelijn is een agressieve jager en had de woelrat snel te pakken. Even verdween het roofdiertje met zijn prooi in het gras, daarna kwam hij tevoorschijn: hij had de grote muis in zijn nekvel te pakken. Een aantal seconden had ik de kans wat foto's te maken, daarna verdween hij met zijn nog levende prooi in de dichte vegetatie.

Die tapuit overigens had een nogal opvallend gekleurde borst. Volgens de vogelboeken komt dat vooral voor bij (onder)soorten uit Groenland en IJsland, maar kunnen 'onze' vogels ook een geheel rossige borst/buik hebben. Wie zal het zeggen.

Nog wat recente waarnemingen. Donderdag Benthuizer Plas 1 tureluur, ook 1 op de Starrevaart. Al leuk wat kolganzen: 125 in de Geerpolder.

Vandaag o.a. 14 heilige ibissen in de Barrepolder, 3 grote zilverreigers en 1 tapuit in De Wilck, 1 grote zilverreiger in de Meerpolder, in het Buytenpark 30 groenlingen, 5 putters en 2 kneuen.

Tapuit201006H
Tapuit (Oenanthe oenanthe - Northern Wheatear)