Vogeldagboek©


Kwak_juv260905
Juveniele kwak (Nyctiocorax nyctiocorax - Black-crowned Night Heron; juvenile)
Maandag 26 september 2005 - Kwak

De wetenschappelijke betekenis van Nyctiocorax nyctiocorax is nachtraaf. Maar deze jonge nachtreiger of nachtraaf zat vanmiddag heerlijk in het zonnetje te vissen. Twee kleine en een grote vis gingen vlot naar binnen voordat hij ging zitten uitbuiken. De juveniele kwak had het duidelijk naar zijn zin.

Tot halverwege de 19e eeuw was de kwak een vaste broedvogel in ons land. Daarna verdwenen maar in latere jaren zijn er heel wat ontsnapt en/of uitgezet. In 'Algemene en schaarse vogels van Nederland' staan pagina's vol over al deze 'experimenten'.

De kwak die ik vanmiddag ergens in 'mijn vogelgebied' fotografeerde is wellicht afkomstig uit Avifauna. Daar zijn zo'n twintig à dertig jaar geleden kwakken losgelaten en in de directe omgeving broeden altijd wel een aantal paartjes. Ze weten waar ze in Alphen aan den Rijn voedsel kunnen halen.

In elk geval was deze juveniele kwak niet echt mensenschuw, dus ligt het voor de hand dat hij uit Avifauna of wellicht Blijdorp afkomstig is. Waar ik hem precies heb gefotografeerd kan ik niet vertellen, dat heb ik afgesproken met de bewoners van de plek waar hij vertoeft.

Toen ik Avifauna om info over de kwak belde, werd mij gevraagd te vermelden dat daar een gekweekte torenvalk met groene ring en twee riempjes is ontsnapt. Men hoopt deze 'handtamme' vogel terug te krijgen. Het is een jong mannetje.


*****
Recent verschenen: Wat zingt daar? Vogels herkennen aan hun zang en roep in Nederland en Vlaanderen


Kwak_juv260905B

Kwak_juv260905Atif