Vogeldagboek©


Slobeenden070307
Baltsende slobeenden (Anas clypeata - Northern Shoveler) vliegen in groepjes rond.
Alle foto's vandaag op de Starrevaart gemaakt tijdens grauw weer.
Woensdag 7 maart 2007 - Muzikale rondreis

Op de fiets naar de Starrevaart. Mooi ritje van dik twintig kilometer heen en weer, tussen de buien door. Maar wat een gezang onderweg! Lijster, merel, rietgors, veldleeuwerik (Geerpolder), tjiftjaf (Prielenbos), heggenmus, winterkoning, roodborst enz. Het was een muzikale rondreis door het westelijke Groene Hart!

Op de Starrevaart enorm veel grutto's. Met mijn handtelmasjientje kwam ik op 1520, daarna vlogen er nog meer grutto's in. Na de middag vertrokken er steeds meer naar de polders om te eten.

Op het schelpeneilandje waren de eerste kokmeeuwen al bezig met het slepen van nestmateriaal. Scholeksters die in de weg zaten, werden verjaagd. Desondanks 480 scholeksters op het eiland, op de plas in totaal 510.

Een leuke waarneming waren de 2 adulte zwartkopmeeuwen, bijna volledig geruid naar zomerkleed. Ze hebben wat staan poetsen, slapen en waren al spoedig verdwenen.

Verdere waarnemingen o.a.: dodaars 1, lepelaar 1, kemphaan 3 (man met geheel witte kop), kluut 16, zwarte ruiter 4, tureluur 5, brandgans 13. Benthuizer Plas: dodaars en waterral. In Benthuizen-West een groene specht.

Grauwegans070307
Ook grauwe ganzen (Anser anser - Greylag Goose) zijn druk in de weer: ze broeden al.

Dodaars070307
Deze dodaars (Tachybaptus ruficollis - Little Grebe) is al bijna in prachtkleed. Dodaarzen hebben 1 of 2 broedsels per jaar, gespreid van maart tot oktober.

Tafeleend070307
Tafeleenden (Aythya ferina - Pochard, male) zijn latere broeders.

*****
Recensie: Zakgids Roofvogels van Europa