Vogeldagboek©


Gelekwikstaart230507L
Man gele kwikstaart (Motacilla flava - Blue-headed Wagtail; male).
Woensdag 23 mei 2007 - Baltsende gele kwikken

De dag begon prachtig (en is nog steeds mooi nu ik dit Vogeldagboek aan het samenstellen ben), op de fiets de omringende polders in. Pal ten noorden van Benthuizen loopt het Molenslootpad, een fietspad door de vroeger van veen ontdane gebieden, landbouwgebied (dus). Iets verderop ga je omhoog, en kom je in de veenweidegebieden.

Misschien dat geen vogeltje dat verschil zo duidelijk laat merken als de gele kwikstaart. Op de akkers en de aangrenzende kwekerijen komt deze prachtige vogel royaal voor, maar het is geen grasvogel. Als je vanaf Gelderswoude het Gelderwoudse Kerkpad oprijdt, rijd je 'diep' door de droogmakerijen. Even verderop ga je omhoog en kom je in de veenweiden, waar van die lekkere kazen worden gemaakt. De gele kwikstaart voelt zich daar niet thuis.

Gelekwikstaart230507P

Langs het Molenslootpad telde ik 7 vogels: 6 mannen en 1 vrouw. Maar er moeten er meer zitten, want je krijgt in die brede akkerstroken geen goed overzicht. Wat erg leuk was waren 2 zingende graspiepers en 1 poetsende op een paaltje. Die zie en hoor je steeds minder in de broedtijd. Verder 4 zingende veldleeuweriken.

Ik heb daar lang tegen een hek gehangen. Door gewoon ergens te gaan staan en te kijken en te luisteren, krijg ik een heerlijk gevoel van natuur-beleven. Het is iets heel anders dan bijvoorbeeld achter vogelsoorten aanracen, soms ook wel leuk, maar aan mij minder besteed. De beleving van de natuur om je heen geeft een aparte ervaring.

Gelekwikstaart230507J

Zoals ringmusouders (uit de nog vrij grote kolonie iets verderop in Gelderswoude) die hun jonkies voeren, muizen die voorzichtig, zeg maar angstig, het fietspad over glippen, de haas die in de dekking van de voren tussen de jonge aardappelplantjes doorscharrelt. Het is kleinschalig, je ziet maar een paar soorten, maar het is een genot ernaar te kijken.

Doorgefietst naar het Gelderwoudse Kerkpad, daar kan je 's morgens gunstiger met de zon in je rug naar de gele kwikstaarten kijken. Ik schat dat er zo'n tien zaten, ze hebben intussen hun eigen territorium aardig afgebakend.

Gelekwikstaart230507V
Baltsende gele kwikstaarten (Motacilla flava - Blue-headed Wagtails; female in front), vrouw op de voorgrond.

Ze vlogen wat heen en weer, regelmatig opgeschrikt door fietsers of een enkele wandelaar. Ik stond een dik uur stilletjes naar die felgele vogels in het nog groene graan te kijken. Ze kwamen steeds dichterbij, vandaar vandaag alleen maar foto's van gele kwikken!

En mijn geduld om rustig van deze geelborstjes te genieten, werd extra beloond toen ze op enige afstand gingen baltsen. De man maakte zich tweemaal zo groot door zijn veren op te blazen, zijn staart wijd uit te spreiden en over de grond te laten slepen, hij liep als een haan.

Het vrouwtje toonde haar opwinding door haar staart hoog op te wippen, maar tot een paring kwam het niet. Na het ritueel begon de vrouw fanatiek aan sprietjes te rukken die ze meenam naar haar toekomstige nest in het korenveld.

Andere waarnemingen o.a.: dinsdag De Wilck 1 lepelaar, langs het Zwetslootpad 1 man patrijs en in de Oostbroekpolder 1 lepelaar. Vandaag o.m. 3 spotvogels (1 op kwekerij in Hazerswoude en 2 langs het Spookverlaat) en 1 bosrietzanger langs de Aziëweg in Zoetermeer bij het gemaal.

Gelekwikstaart230507B

Gelekwikstaart230507E