Vogeldagboek©


Witvleugelstern180507F
Witvleugelstern (Chlidonias leucopterus - White-winged Black Tern) met het karakteristieke zwarte zadel op de ondervleugel.
Vrijdag 18 mei 2007 - Acht prachtige witvleugelsterns

Nederland wordt 'overspoeld' door witvleugelsterns. In 'normale' jaren worden er slechts enkele gezien, sinds dinsdag worden er vele tientallen gemeld. Volgens waarneming.nl gaat het bij deze influx zelfs om honderden vogels.

Vandaag zag ik er acht op de Starrevaart. Vanmorgen een groepje van vijf, helemaal aan de westkant, uitgebreid foeragerend maar ineens verdwenen toen in hetzelfde gebiedje een man bruine kiekendief boven het riet ging jagen.

Witvleugelstern180507_coll
Witvleugelsterns (Chlidonias leucopterus - White-winged Black Tern), rechts foto van de bovenkant, links een vogel van de onderzijde.

Net na het middaguur doken er opnieuw drie op, die zich nog beter lieten bekijken. Want net als alle andere zwart-witvogels, zoals nonnetje en kluut, zijn witvleugelsterns in prachtkleed fantastische vogels, kleiner dan zwarte sterns maar door hun bijzondere zwart-wittekening nog mooier.

Witvleugelsterns overwinteren in Afrika en broeden in het oosten van Europa. Op doortrek naar hun broedgebied zijn er nu forse aantallen in ons land gearriveerd, flink uit de koers dus.

De grootste aantallen worden in het noorden en het oosten van ons land gezien, maar ook in onze omgeving kan je ze op plassen waarnemen. Let de komende dagen goed op bij plassen en meren en kijk uit naar die kleine, sierlijke zwart met witte sterntjes.

Op de Starrevaart vandaag verder o.a. 3 geoorde futen, 1 lepelaar, 1 oeverloper, 1 kleine strandloper, 3 kleine plevieren en een 2e kalenderjaar dwergmeeuw. Over de plas vloog een koekoek. Bij de aangrenzende Meeslouwerplas ook 1 koekoek en 1 grasmus. Bij de Zoetermeerse Plas (strand) 1 grasmus, 1 koekoek en 1 oeverloper.

Donderdag o.a. gezien bij de Benthuizer Plas 1 tureluur, 2 kleine plevieren en 2 oeverlopers. In De Wilck 1 vrouw tapuit en in de Noordpolder 1 man patrijs. Langs de Omleidingsweg in Benthuizen riep de groene specht weer uitgebreid, waarschijnlijk een broedgeval.

Icarusblauwtje150507
Icarusblauwtje (Polyommatus icarus - Common Blue) dinsdag in het Westerpark.

*****
Het aantal lezers dat Vogeldagboek per e-mail ontvangt, is de afgelopen dagen opgelopen tot boven de 2500.

Wittekwikstaart170507G
Wittekwikstaart170507E

Etenstijd: man witte kwikstaart (Motacilla alba - White Wagtail; male; above) boven en zanglijster (Turdus philomelos - Song trush) verzamelen voedsel voor hun kroost. Gisteren gefotografeerd, resp. in De Wilck en in Benthuizen.

Zanglijster170507E
Zanglijster170507H