Vogeldagboek©


Boomvalk180607
Adulte boomvalk (Falco subbuteo - Eurasian Hobby), gewond bij de Amaliahut.
Maandag 18 juni 2007 - Gewonde boomvalk

Hier ben ik weer! Drie weken ondergedoken geweest in de Drôme, verslag volgt. De tuinkoolmezen hebben opnieuw jonkies, nu in de andere nestkast. Het vorige broedsel was mislukt: de al vrij grote jonge vogels lagen dood in de kast.

Dat vreesde ik al: de ouders brachten telkens zulke kleine hoeveelheden voedsel mee. Landelijk zijn er veel meldingen over dode jonge koolmezen in nestkasten. Er wordt een onderzoek naar de oorzaken ingesteld. Voor mij is het duidelijk: geen vette rupsen en andere insecten, er is gewoon te weinig voedzaam eten.

Vanmorgen de polders in de omgeving 'geïnspecteerd'. Iets heel anders dan de bergen van de Vercors! Jonge kieviten, wat jonge grutto's en scholeksters, geen jonge tureluurs gezien. Wel jonge boerenzwaluwen, die zaten overal op draden te bedelen om voedsel.

In het bosje aan het einde van de Vierheemskinderenweg zong een spotvogel uitbundig. Door het regenachtige en donkere weer geen foto's kunnen maken. Ook in het Spookverlaat zong een spotvogel.

Bij het fietsenrekje voor de Amaliahut zat een boomvalk op de grond. Ik dacht dat hij een prooi mantelde omdat hij bleef zitten toen ik foto's ging maken. Maar als snel bleek dit kleine maar o zo prachtige roofvogeltje gewond te zijn: het krabbelde een eindje verder maar kon zich nauwelijks bewegen.

Boomvalk180607B
Op de foto boven de boomvalk (Falco subbuteo - Eurasian Hobby) bij het fietsenrek. Hieronder kijkt de inmiddels kletsnat geregende vogel angstig omhoog naar de handdoek waarmee hij gepakt wordt.
Boomvalk180607C

Ooievaars180607B
Het ooievaarsgezin (Ciconia ciconia - White Stork) compleet: links (de geringde) vrouw, rechts de man en daartussen het jonge ooievaartje.

Meteen de dierenambulance gebeld. Voordeel van het nieuwe landelijke alarmnummer (09000245) is dat de dichtstbijzijnde beschikbare ambulance wordt opgespoord, dat was in dit geval uit Zoetermeer.

De vogel bood geen enkel verweer toen hij met een handdoek werd gepakt. Een eerste inspectie liet geen duidelijke verwondingen zien. Ik heb mijn adres meegegeven, wellicht hoor ik nog eens hoe het is afgelopen. Hopelijk kan de vogel snel op dezelfde plek worden teruggezet, want ik vermoed dat het een boomvalk is die daar (al jaren) in de buurt broedt.

Zie ook 21 juni.


*****

Vale gieren


Valegier030607

Deze vale gier (Gyps fulvus - Eurasian Griffion Vulture) heb ik op 3 juni boven de Gorges d'Omblèze in Frankrijk gefotografeerd.

Waarschijnlijk door voedselgebrek in Spanje (waar boeren hun kadavers niet meer mogen laten liggen) is een honderdtal vale gieren op drift naar het noorden geraakt. Op zoek naar voedsel, dat hier ook lang niet voldoende aanwezig is. Ook klimaatswijzigingen of zwaar onweer in Zuid-Europa kunnen een rol spelen bij de trektocht.

Ze zijn de afgelopen dagen met name in België gesignaleerd, maar ook in Zeeland zag men tientallen van die enorme vogels. Als de vogels niet snel voedsel vinden, lijkt het een vogeldrama te gaan worden, waar de politiek zich nu mee gaat bemoeien. Achteraf, want door tegengestelde Europese maatregelen (over volksgezondheid en vogelbescherming) lijkt dit probleem te zijn ontstaan.


Ooievaars180607
Het ooievaarspaartje langs het Spookverlaat heeft een inmiddels al groot jong.
Op de foto het (ongeringde) stretchende mannetje (Ciconia ciconia - White Stork) boven de jonge vogel.