Vogeldagboek©


Zaterdag 7 juli 2007 - Oosterheem

De behoefte in ons al volle landje om de resterende groene ruimtes vol te bouwen met huizen, fabrieken, wegen enz. (ja, is noodzakelijk en onvermijdbaar) leidt ertoe dat de natuur steeds verder wordt teruggedrongen. Er wordt wel 'nieuwe natuur' gemaakt, zoals het Bentwoud, maar dat is toch vooral recreatieve natuur. Er komen te weinig 'natuurlijke ruigtes' waar plant en dier in verscheidenheid kunnen floreren.

In de Zoetermeerse nieuwbouwwijk Oosterheem, ooit 'groen' gebied, wonen inmiddels al veel mensen, maar er komen er nog veel meer bij: totaal zo rond de 25.000. De afgelopen jaren hebben we op de bouwrijp gemaakte maar nog niet bebouwde gronden kunnen genieten van veldleeuweriken, patrijzen, oeverzwaluwen en andere vogels die graag op pioniersgrond komen wonen. In hoog bouwtempo komt aan dat 'feest' een einde, uiteraard tot gepaste vreugde van woningzoekenden.

Patrijs050707B

Patrijs (Perdix perdix - Grey Partridge).

Patrijs050707C

De voorbije weken ben ik zo nu en dan door Oosterheem gereden, het ligt tegen Benthuizen aan. Er resteren nog voldoende braakliggende gronden waar o.a. kieviten gebroed hebben, witte kwikstaarten en patrijzen. Ook een paartje roodborsttapuiten heeft volgens berichten jongen voortgebracht, ik heb alleen de man diverse malen en de vrouw een keer gezien.

Op deze pagina een aantal vogelfoto's van de afgelopen dagen uit Oosterheem en twee vlinders op de vlinderstruiken naast ons huis.

Wittekwikstaart050707
Juveniele witte kwikstaart (Motacilla alba - White Wagtail; juv).

Roodborsttapuit040707
Roodborsttapuit man (Saxicola rubicola - European Stonechat; male).

Grootkoolwitje010707

Vrouw groot koolwitje (Pieris brassicae - Large White; female). Een man heeft geen zwarte vlekken op de bovenkant (binnenkant).

Grootkoolwitje010707A

Atalanta010707
Man en vrouw atalanta (Vanessa atalanta - Red Admiral) zijn identiek.


*****
Recensie: Nieuwe Plantengids voor onderweg