Vogeldagboek©


Staartmees310107A
Een van de twee staartmezen (Aegithalos caudatus - Long-tailed Tit)
vanmiddag langs de Meeslouwerplas.
Woensdag 31 januari 2007 - Nog een keer over struikrovers

Mijn hartenkreet over struikrovers die niet op mensen maar op vogels jagen, heeft veel reacties opgeleverd. Ik kan niet iedereen persoonlijk antwoorden.

Het beeld dat ik schetste is alleen maar versterkt: er zijn lieden die er veel of soms zelfs alles voor over hebben om een zeldzaamheid als de blauwstaart te fotograferen.

Door het rust- en foerageergebied van de vogel lopen om hem op te stoten, de vogel achterna zitten, meelwormen voeren, geluid afspelen. Het gebeurt (en is gebeurd) bij de blauwstaart, de Mongoolse pieper en overal.

Ik ga er niet veel woorden meer aan vuil maken. De feiten die ik zelf heb geconstateerd en die anderen vaststelden, komen steeds op hetzelfde neer: om een foto te maken, telt het belang van de vogel niet meer. Regels en fatsoensnormen worden uit eigenbelang aan laarzen gelapt.

Bah!

*****
Waarnemingen vandaag. Kleine zwanen: Oude Groenendijkse Polder 46 (43 adult en 3 juveniel), Riethoornse Polder 12 (8+4). Grote zilverreigers: De Wilck en de Westbroekpolder.

Starrevaart: 1 geoorde fuut, 1 dodaars, 11 man en 2 vrouw rosse stekelstaart, 2 vrouw grote zaagbek, 1 kluut, 550 wulpen, 1 kemphaan, 2 bonte strandlopers en de man roodborsttapuit verblijft nog steeds in de ruigte bij het viaduct.

Grauweganzen310107
Grauwe ganzen (Anser anser - Greylag Goose), Starrevaart woensdag.

Staartmees310107

Zilvermeeuw310107
Ook deze foto van een zilvermeeuw (Larus argentatus - European Herring Gull) vandaag bij de Starrevaart gemaakt.


Grotezaagbekken310107
Twee vrouwen grote zaagbek (Margus merganser - Goosander) vanmorgen boven de Starrevaart.