Vogeldagboek©


Wulpen190107_coll
Voor een slechtvalk onderbreken zelfs wulpen (Numenius arquata - Curlew)
hun slaapje op de slikplaat van de Starrevaart en gaan ze de lucht in.
Eigenlijk merkwaardig want een slechtvalk pakt slechts vliegende vogels!
Vrijdag 19 januari 2007 - Lange tenen

Roofvogels zijn gespecialiseerd in het vangen van verschillende soorten prooien. Sperwers en valken pakken vogels in de vlucht. Daarvoor zijn ze uitgerust met slanke en lange tenen en lange nagels. Met een lange middenteen. Vaak sterft een vogel door de kracht van de botsing en anders voltooien de nagels het werk.

De sperwerman die deze week vergeefs in onze tuin joeg, had ook van die slanke, lange nagels en tenen. Enkele lezers was het opgevallen dat deze sperwer wel een uitzonderlijk lange middenteen had. Uit de foto's blijkt dat dit inderdaad het geval was.

De zware westerstorm van gisteren heeft flink wat sporen nagelaten, uiteraard ook in de natuur. Vandaag zag ik flink wat gesneuvelde bomen.

Maar ook de fuut in Zoeterwoude moest een zware prijs betalen: het nest met eieren die op het punt van uitkomen stonden, bleek vanmorgen weggevaagd. In een volgend Vogeldagboek een fotoverslag over dit futenpaar. Ze werken al weer aan het (volgende) nageslacht!

Geletrilzwam170107
Als gele trilzwam (Tremella mesenterica - Yellow Brain) ouder en taai wordt, krijgt hij soms een feloranje kleur. Woensdag in het Prielenbos.

Valsekopergroenzwam170107_coll
Ook in het Prielenbos deze valse kopergroenzwam (Stropharia caerulea - Blue Roundhead).

Veel kolganzen in de polders: in de Meerpolder (Stompwijkse gedeelte) ten minste 800, in de Oud-Groenendijksepolder 150, in De Wilck 230 en over De Wilck vliegend ca. tweehonderd. Daar ook 8 toendrarietganzen.

Grote zilverreigers in De Wilck en de Barrepolder. In de Generale Polder 79 (66+13) kleine zwanen. In de Meerpolder 1 onvolwassen vrouw slechtvalk op het grasland, boven de Starrevaart 1 man en 1 jonge vrouw.

Verder op de Starrevaart o.m. de 1e winter vrouw topper, 2 vrouwen grote zaagbek, 10 kemphanen, 2 grutto's, 3 zwarte ruiters, 655 wulpen en tussen het fietspad en het viaduct over de A4 (opnieuw) een man roodborsttapuit.


Sperwer170107A_coll
Nog een foto van de man sperwer (Accipiter nisus - Sparrow Hawk) woensdag achter ons huis.
Sperwers hebben lange middentenen, maar deze is wel bijzonder lang.