Vogeldagboek©


Maandag 8 januari 2007 - Smeerpijperij

Niet alleen bij Den Helder hebben criminele zeelui hun dodende afval geloosd. De afgelopen dagen heb ik van diverse mensen berichten ontvangen over vervuilde vogels, vooral meeuwen.

Op de Starrevaart en langs de Hollandse kust zo tussen Waterweg en Katwijk zijn er vele tientallen gemeld, mogelijk honderden. Ook in de polders zie je links en rechts besmeurde meeuwen. Het moet een forse olielozing geweest zijn. Vogels met een zo gehavend verenpak zullen meestal doodgaan.

Zilvermeeuw080107A
Twee met olie vervuilde zilvermeeuwen (Larus argentatus - European Herring Gull; oil) vandaag gefotografeerd in de Westbroekpolder (foto boven) en in de Meerpolder.
Zilvermeeuw080107

Grotecanadesegans020107A
Grote Canadese ganzen (Branta canadensis - Greater Canada Goose) zijn tegenwoordig heel algemeen. Foto in de Geerpolder gemaakt.

Enkele waarnemingen: zaterdag in eigen tuin een grote gele kwikstaart, elders een roerdomp (vandaag weer een op een andere plek), vandaag 1 waterral en 1 man brilduiker Meeslouwerplas, in de Zwetpolder, Oostbroekpolder en De Wilck 1 grote zilverreiger, in De Wilck ook nog 1 slechtvalk, op de Starrevaart 1 man en 2 vrouw brilduiker en 230 wulpen, in de Meerpolder 82 (79+3) en de Riethoornse Polder-Noord 43 (39+4) kleine zwanen.

\Wittebultzwam040107A
Witte bultzwam (Trametes gibbosa - Lumpy Bracket) in het Buytenpark.