Vogeldagboek©


Grotezilverreiger130207A
Alweer een grote zilverreiger (Casmerodius albus - Great Egret)?
Jawel! Als zo'n sierlijke vogel vlak langs je heen zeilt,
druk je als vanzelf de knop van de camera in! Dinsdag bij De Wilck.
Woensdag 14 februari 2007 - Over het ringen van vogels

Net als een aantal lezers die reageerden op The Hamble Point is back, heb ik ernstige bedenkingen bij het 'versieren' van vogels met ringen. Blijf zo veel mogelijk met je handen van de natuur af en schend de integriteit van vogels niet door ringen om hun poten, hals, vleugels of snavels te doen.

Helaas blijven wij met ons allen niet van de natuur af en vernietigen we massaal de levensgebieden van vogels (om me daartoe te beperken). Woningen, commerciële ontwikkelingen, recreatie, landbouw, veeteelt. Op alle manieren wordt geknaagd aan de levensomstandigheden van dieren.

Door vogels te ringen kunnen we veel te weten komen over hun gedrag, hun foerageerplaatsen, hun trekroutes, hun winter- en zomerverblijven. Met die gegevens kunnen beschermende maatregelen worden genomen. Daarom ben ik niet zonder meer tegen het merken van vogels.

Maar dat moet wel met 'verstand' gebeuren. Het ongelimiteerd ringen met onafleesbare aluminium ringen levert relatief weinig informatie op. Slechts een heel klein deel van die vogels wordt teruggevangen waardoor er nauwelijks gegevens beschikbaar komen.


Meerkoet090207A
Nog een foto uit de sneeuwperiode: een meerkoet (Fulica atra - Eurasian Coot) in de Barrepolder.

Zilvermeeuwen130207A
Zilvermeeuwen (Larus argentatus - European Herring Gull) vormen paartjes voor hun leven. 's Winters zwerven ze solitair rond, in het voorjaar vinden ze elkaar weer 'vanzelf'. Overal op de graslanden zie je op het ogenblik koppeltjes zilvermeeuwen. De kleinere vrouwen (voorgrond) en de grotere mannen met zwaardere snavels. Deze foto is gisteren gemaakt langs de Galgweg.

Vogels die van kleurringen zijn voorzien, kunnen vrij makkelijk in het veld worden afgelezen waardoor wel flink wat informatie wordt verzameld. Dat geldt nog sterker door vogels van ultralichte zenders te voorzien die na enige tijd (een jaar of zo) vanzelf afvallen.

Als kleurringen en zenderen projectmatig gebeurt, heb ik daar minder moeite mee. Mits met dergelijke onderzoeken een duidelijk doel wordt gediend. Met die gegevens kunnen (andere) vogels wellicht geholpen worden. Het 'ringen voor de lol' mag van mij worden afgeschaft.

Enkele waarnemingen van dinsdag (vandaag alleen maar regen). Kleine zwanen: Zoetermeerse Plas 3, Meerpolder 20 (10 adult en 10 juveniel) en Oostbroekpolder 72 (69+3). Ook bij Stompwijk zo'n zestig vogels. In de Meerpolder ca. 550 kolganzen en in De Wilck en Geerpolder 1 grote zilverreiger.


Muskuseend130207
Deze muskuseend (Cairina moschata - Muscovy Duck) bij de Zoetermeerse Plas
kwam gisteren dicht bij me om voedsel schooieren.