Vogeldagboek©


Spreeuw140407A
Spreeuw (Sturnus vulgaris - Starling) vanmorgen in de tuin.
Deze vogel heeft nog winterse spikkels, in zomerkleed zijn die vrijwel allemaal verdwenen.
Het is een vrouwtje: broedrijpe vogels hebben een ring in het oog.
Bovendien: de snavelbasis is lichtbruin; bij mannen in deze tijd van het jaar is die al blauw.
Zaterdag 14 april 2007 - Zalige zomerse zaterdagmorgen

Dit zijn de mooiste dagen van het jaar. Zeker vanmorgen vroeg, vrijwel geen wind, het was al snel lekker warm, de zon keek uitbundig naar beneden, de natuur kreeg er een kleur van! De vogels zijn volop aan het baltsen, paren, nestelen, jongen verzorgen.

Futen140407A
Fuut (Podiceps cristatus - Great Crested Grebe) met jongen op de rug, vanmorgen op de Benthuizer Plas.

Veldleeuwerik140407
Veldleeuweriken (Alauda arvensis - Eurasian Skylark) zijn lastig te fotograferen. Ze zijn klein, beweeglijk, ze zitten in het gras of hoog in de lucht. Vanmorgen in De Wilck.

Wildeeenden140407B
Bij parende wilde eenden (Anas platyrhynchos - Mallard) lijkt het er altijd 'ruiger' aantoe te gaan dan bij andere eendensoorten. Vanmorgen langs de Benthuizer Plas; in elk geval het vrouwtje heeft 'tam' eendenbloed.

Wildeeenden140407
Als hun vrouwen broeden, verzamelen de heren wilde eend (Anas platyrhynchos - Mallard; males) zich in praatgroepen. Vanmorgen in De Wilck.

Nog niet alle soorten zijn gearriveerd. In het Brabantse Helvoirt hoorde ik gisteren 'mijn' eerste tuinfluiter, in De Wilckplas verbleven vanmorgen de voor mij eerste 2 visdiefjes; later vlogen ze noordwaarts. In het plasje ook een paartje wintertaling, een kleine plevier en een witgat. Donderdag in het Balijbos had ik trouwens ook 2 witgatjes gezien.