Vogeldagboek©


Watersnip200906C
Watersnip (Gallinago gallinago - Snipe) vanmorgen langs de Benthuizer Plas.
Woensdag 20 september 2006 - Petitie roofvogels en uilen

Vanmorgen eerst even bij de Benthuizer Plas geweest. Als je de plas rondfietst en de slikrandjes afzoekt, zie je overal watersnippen staan, soms in groepjes, soms alleen.

Langs de rand van het eilandje aan de noordkant was een waterral rustig aan het foerageren. Ik stond achter het riet, hij zag me niet. Voordat ik evenwel de telescoop op had kunnen zetten, verdween deze fraai getekende ral met zijn lange rode snavel in de begroeiing.

Later ben ik via De Wilck (2 grote zilverreigers, langs het Zwetslootpad 1 tapuit) naar de Starrevaart gereden. Gisteren overigens voor de Amaliahut kort een ijsvogel en later in de middag verderop langs het Spookverlaat weer eentje. Misschien dezelfde.

Pogingen om de graszanger in de LDH te kunnen fotograferen, geef ik maar op, want zeker als het stevig waait, hoor je het vogeltje telkens roepen maar je ziet hem niet. In de Leidschendammerhout verder o.a. 3 kleine strandlopers.

Dodaars200906A
Dodaars (Tachybaptus ruficollis - Little Grebe) in winterkleed vanmiddag op de Starrevaart.

Op de Starrevaart ook 1 kleine strandloper, verder o.a. 7 bonte strandlopers, 3 krombekstrandlopers, 1 dodaars, 2 geoorde futen (eentje nog met fletsgouden zomerpluimen), 11 lepelaars, 3 kluten, ruim duizend goudplevieren. 3 zilverplevieren, 1 grutto en 7 kemphanen.

Lepelaars200906
Als een slechtvalk komt jagen, gaan alle vogels van angst de lucht in, ook deze lepelaars (Platalea leucorodia - Spoonbill) vanmiddag op de vogelplas.

En een slechtvalk, waarschijnlijk 'de man van Duivenvoorde'. Dit mannetje bivakkeert steevast in hoogspanningsmast 17 in de Duivenvoordse Polder en jaagt heel vaak op de Starrevaart.

Wat een kracht straalt zo'n vogel uit, wat een enorme klappen met zijn vleugels waarmee hij in korte afstand een giga-snelheid bereikt en grote afstanden mee aflegt. Zulke vogels, net als andere roofvogels en uilen, horen niet in een volière, horen niet geketend te zijn aan de hand van een (commerciële) valkenier. Zulke vogels hebben vrijheid nodig, lebensraum is een goed Duits woord hiervoor.

Je kan tegenwoordig roofvogels en uilen huren op begrafenissen, op bruiloften, op scholen en feestjes, je komt ze tegen als kermisattracties, als.... Ik stop maar. Eigenlijk zijn er geen woorden voor. Het is schandalig dat dieren mishandeld worden voor menselijk vermaak, met commerciële doeleinden.

Het is in Vogeldagboek onbegonnen werk acties te vermelden of te ondersteunen, er zijn er zo veel. Maar die van Vogelbescherming Vlaanderen heeft mijn volle sympathie: er wordt een handtekeningenactie gevoerd om aan dit soort praktijken een eind te maken. Zelf heb ik inmiddels de petitie ondertekend, dat kan via deze link. Een prachtig initiatief, dat zou 'onze eigen' Vogelbescherming Nederland niet misstaan!


Waterhoen20090A
Waterhoen (Gallinula chloropus - Common Moorhen), waterkippie zeiden we vroeger,
ook vanmorgen op het eilandje aan de noordkant van de Benthuizer Plas.