Vogeldagboek©


Vliegenzwam291006D
Herfstgevoel gisteren op landgoed Duivenvoorde in Voorschoten: vliegenzwammen (Amanita muscaria - Fly Agaric).
Maandag 30 oktober 2006 - Herfst is begonnen

Voor mij is de herfst dit weekend begonnen. Van zomertijd naar wintertijd, vliegenzwammen tussen gevallen bladeren, vanmorgen voor het eerst m'n winterjack aan en tranende ogen. En: vanmiddag 7 kleine zwanen!

De natuur kleurt op het ogenblik mooi in herfsttinten. Vogels laten zich wat minder 'mooi' zien: ze vliegen over (vandaag zag ik vooral trek van veldleeuweriken, vinken en koperwieken), zomervogels zijn weg en wintervogels zijn er nog niet zo veel. Anders gezegd: vrijwel geen vogels voor de cameralens gehad.

Vliegenzwam291006

Het leek een mooie rode appel in het gras, maar het was een vliegenzwam (Amanita muscaria - Fly Agaric) zonder witte stippen. Bij kasteel Duivenvoorde.

Vliegenzwam291006C

Gewonebrunel301006
Ook de gewone brunel (Prunella vulgaris - Selfheal) maakt zich op voor de winter: de laatste kelkjes toonden zich vanmiddag in al hun schoonheid in het Westerpark.

Bij de uitkijktoren op de Starrevaart een roepende waterral (later ook een bij de Amaliahut). Op de vogelplas o.a. dodaars 2, een late juveniele lepelaar, brandgans 35, rosse stekelstaart 8 man en 2 vrouw, brilduiker 1 vrouw, kluut 1, wulp 10, kemphaan 2, zwarte ruiter 12. Op een roestplaats zag ik onderweg 5 ransuilen verscholen tussen de bladeren.

Vorige week kreeg ik twee meldingen van kleine zwanen, bij de Starrevaart en in de Lagenwaardse Polder. 'Mijn' eerste kleine zwanen vlogen vanmiddag over het Spookverlaat, 5 adulte en 2 juveniele vogels.

Heiligeibissen261006B
Foeragerende heilige ibissen (Threskiornis aethiopicus - Sacred Ibis) donderdag langs de Kniplaan in Stompwijk.


Blauwereiger301006G
Ook deze blauwe reiger (Ardea cinerea - Heron) koestert zich in herfsttinten. Westerpark vanmiddag.