Vogeldagboek©


Donderdag 2 november 2006 - Buien en kleine zwanen

Heftige herfstbuien, daartussendoor wat opklaringen en kleine zwanen. Deze prachtige vogels uit Noord-Eurazië zijn al in honderdtallen in ons land gearriveerd, en zoeken nu hun weg naar goede foerageerplakken in de polders.

In de Oostbroekpolder zaten er vanmorgen 20 (14 adulte en 6 juveniele vogels), op de Starrevaart kwamen vanmiddag 7 kleine zwanen slapen. Daar hoorde ik voor het eerst dit winterseizoen hun sirenenzang.

Kleinezwanen021106A
Vier kleine zwanen (Cygnus bewickii - Bewick's Swan) op de Starrevaart, op ca. 500 meter.

Heiligeibis021106B
Deze juveniele heilige ibis (Threskiornis aethiopicus - Sacred Ibis; juvenile) heeft een kikker of pad te pakken. Opmerkelijk het rode merk op zijn snavel: een 'vuiltje' of bewust aangebracht?

Kieviten021106
Als er een roofpiet in beeld komt, vliegen duizenden vogels op de Starrevaart de lucht in. Zeker met donkere luchten en zon op de vleugels een prachtig gezicht. Op de foto kieviten (Vanellus vanellus - Lapwing) en enkele goudplevieren.

Op de Starrevaart verder o.m. 45 bergeenden, 5 brilduikers, 620 goudplevieren, 1 kemphaan, 2 tureluurs 2 zwarte ruiters en 1 bonte strandloper. Overvliegend o.a. 1 groep van 62 koperwieken en 1 groep van 38 vinken. In de Barrepolder 4 heilige ibissen, in De Wilck en Noord-Aa (SBB) 1 grote zilverreiger.

Zilvermeeuw021106
Op de natte graslanden staan meeuwen pootje te trappelen om wormen en andere beestjes naar boven te lokken. Dat deed deze adulte zilvermeeuw in winterkleed (Larus argentatus - European Herring Gull) vanmiddag in de Barrepolder ook.