Vogeldagboek©


Maandag 12 juni 2006 - Vakantievogels

Texel is een vakantie-eiland. Texel is een vogeleiland. Een vogelaar met vakantie op Texel is in een doorlopende tweestrijd. Wel een prettige trouwens: hoeveel tijd kan je in de natuur zijn en hoeveel tijd besteden aan partner en fietsen en terrasjes (Skuum Koppe, o wat lekker!).

Zoals al zo vele jaren de gulden middenweg gevonden. Geen bijzondere waarnemingen, daar is het ook nauwelijks het jaargetijde voor, maar wel van alles wat op dit waddeneiland van 20 bij 8 kilometer waar een groot aantal prachtige natuurgebieden aaneengeregen is.

Zilvermeeuw080606
Op de pont van Den Helder naar 't Horntje begint het vogelfeest al: om brood bedelende meeuwen vliegen op armlengte langs je heen. Op de foto een zilvermeeuw (Larus argentatus - European Herring Gull).

Eerst naar het hotel. Vanaf het terras van Bos en Duin dacht ik even een foeragerende grote lijster te zien, die kon ik later niet terugvinden. Wel de zomertortels die zaten te koeren in De Dennen, prachtige duifjes.

Op mijn eerste kennismaking met Texel viel me het aantal blauwe en bruine kiekendieven op; je zag ze overal wentelwieken. Trouwens ook opmerkelijk vond in het grote lawaai (helikopters) boven het eiland. Als ik 's morgens vroeg in mijn uppie wat ging fietsen, was het gewoon storend, je verwacht dat hier niet.

Blauwekiekendief100606
Man blauwe kiekendief (Circus cyaneus - Hen Harrier) boven de Westerduinen. Aan de blauwe lucht(en) is te zien dat we uitstekend vakantieweer hadden.

De Slufter, wat moet ik daarover nog zeggen? Er zijn ongetwijfeld onovertrefbare poëtische beschrijvingen van dit gebied, zo imponerend. Jodelende wulpen, jagende kiekendieven, grillige vormen in een zeelandschap. Een polderjongen die houdt van vlaktes, raakt daarvan in opperste verrukking. We hebben er uren gezeten, gekeken, geluisterd, genoten.

Boompieper090606
Op Texel veel boompiepers (Anthus trivialis - Tree Pipit), deze zat in het noordelijk deel van De Slufter.

Eider090606
Daar ook 35 jonge eidereenden, afstand voor een redelijke foto te groot. Deze man eider (Somateria mollissima - Eider; male) kwam iets dichterbij.

Groentje100606
Niet zo veel libellen, vlinders en andere insecten gezien. Wel dit groentje (Callophrys rubi - Green Hairstreak) in de buurt van de Bleekersvallei.

(Wordt vervolgd)