Vogeldagboek©


Torenvalk060606
Deze man torenvalk (Falco tinnunculus - Kestrel; male) zat vanmiddag op zijn akkertje in de Oostbroekpolder
toen hij onverwacht een aanval van een kievit te verduren kreeg (foto onder). De valk buitelde bijna om.
Dinsdag 6 juni 2006 - Paaiers in de slootjes

De watertemperatuur gaat nu snel omhoog. Op de Starrevaart zag ik vandaag al wat blauwalg, in sloten paaien karpers volop, het water spat soms hoog op.

Als de temperatuur zo rond de 17, 18 graden wordt, en dat kan al in ondiepe en beschut gelegen wateringen, zullen de vrouwen kuit schieten en de mannen de eitjes bevruchten.

Vanmiddag heb ik een tijd in Gelderswoude naar dit vissenliefdesspel staan kijken. Vele tientallen joekels van vissen die zorgden voor een levendig beeld, al valt dat zonder speciale fotolens niet makkelijk vast te leggen.

Karper060606A
Een van de deelnemende karpers (Cyprinus carpio - Carp) aan het paaispel. Op de foto hieronder zijn (ten minste) 2 paaiende karpers te zien.
Karpers060606

Waarnemingen vandaag o.a. op de Meeslouwerplas 3 koekoeken (waaronder in elk geval 1 man en 1 vrouw) en 2 tuinfluiters, op de Starrevaart eindelijk weer eens een zingende man blauwborst, verder 2 geoorde futen en 7 lepelaars, op de lichtmasten langs rijksweg A4 ter hoogte van de Leidschendammerhout 5 ooievaars; en een boomvalk.


*****
Recensie: Sterren zoeken; Heel eenvoudig

Torenvalk_kievit060606
Torenvalk (Falco tinnunculus - Kestrel) wordt aangevallen door kievit.

Scholekster060606
Dit scholeksterkuiken (Haematopus ostralegus - Eurasian Oystercatcher; juvenile) krijgt al rood aan de snavel. Vanmorgen in De Wilck.

Donsvlinder060606
De rups van een donsvlinder (Euproctis similis - Yellow-tail) is een kleurrijk insect, deze zat vandaag bij de Starrevaarthut. De nachtvlinder zelf is harig en sneeuwwit.