Vogeldagboek©


Patrijzen310706C
Vier adulte patrijzen (Perdix perdix - Grey Partridge; 4 adults) in Gelderswoude
Maandag 31 juli 2006 - Glimp van mini-dodaarzen

Ik moest vanmorgen zelfs een jackje aantrekken, zo afgekoeld was het. Lekker na de sauna! De gebonden algensoep op de Starrevaart is verminderd: regen gevallen en het waterpeil gaat nog steeds omhoog. Het ziet er allemaal iets gezonder uit. Ook minder steltlopers door het hogere water. Maar, zoals een vogelaar zei, liever geen vogels dan een vogelkerkhof.

Dodaarzen310706
Dodaars met 3 pullen (Tachybaptus ruficollis - Little Grebe; adult + 3 juveniles) bij de Starrevaarthut.

Een bijna sensationele waarneming vond ik een dodaars met drie pullen. Het is sowieso al een zeldzame broedvogel in poldergebieden. In duinmeertjes en vennen broeden in ons land jaarlijks zo'n tweeduizend paar (Sovon). Op de Starrevaart zijn de afgelopen decennia een stuk of 25 broedgevallen vastgesteld, de laatste jaren vrijwel niet meer.

Lepelaar310706
Juveniele lepelaar (Platalea leucorodia - Spoonbill; juvenile) op de Starrevaart.

Patrijzen310706B

Ook leuk waren de patrijzen (Perdix perdix - Grey Partridge; adults) in Gelderswoude. Twee adulte paartjes, kennelijk hebben hun broedpogingen geen succes gehad.

Patrijzen310706F

Ik zat vanmorgen heel stil te zijn in de hut (dan zie en hoor je het meest), toen ik onder de hut een geluidje van jonge vogels hoorde dat ik niet meteen herkende. Voorzichtig sloop ik naar de noordkant en daar kwamen eerst 3 pullen tevoorschijn en toen ma (neem ik aan) dodaars.

De camera had ik in mijn hand, had geen tijd om de belichting aan te passen (ik moest door biezen tegen het zonlicht in fotograferen) maar ik kon deze unieke waarneming toch nog net vastleggen. Binnen een paar seconden waren ze verdwenen: het zijn erg schuwe vogeltjes.

Waarnemingen vandaag o.a.: Meeslouwerplas: waterral 2, koekoek 1. Starrevaart: dodaars 1 + 3 pullen bij de hut, geoorde fuut 3, lepelaar 41 (plus de geringde JS), zomertaling 4, rosse stekelstaart 3 man, kluut 3, kemphaan 2, grutto 1, zwarte ruiter 15, witgat 1, oeverloper 2, huiszwaluw 8, zwarte zwaan 1. Leidschendammerhout: kleine plevier 1 + 2 juv, zwarte ruiter 1, witgat 2, oeverloper 1.


*****
Recensie: Waarom nonnetjes
samen klaarkomen en andere wonderen van het wad