Vogeldagboek©


Kramsvogel310106
Kramsvogel (Turdus pilarus - Fieldfare) in het Westerpark.
Dinsdag 31 januari 2006 - Rondje zwanen en reigers

Vandaag urenlang in het Prielenbos 'gehangen', lekker rustig. Eén man met (loslopende) hond. Ook het bos zelf hield zich koest. De gebruikelijke bosvogels, plus een achttal sijsjes. Hard timmerende spechten, roepende boomkruipers. De meeste paddenstoelen waren 'verwelkt'. De sfeer in dit stukje 'pure' natuur blijft apart.

Boomkruiper310106
Boomkruipers (Certhia brachydactyla - Short-toed Treecreeper) vinden volop voedsel in het natuurlijke Prielenbos.
Boomkruiper310106

Eerder had ik een rondje kleine zwanen gemaakt: Oostbroekpolder 11, Barrepolder 3, Westbroekpolder 3, Grote Polder Zoeterwoude 36 (33+3 juv), Drooggemaakte Grote Polder Stompwijk 49 (46+3) en Zoetermeersche Meerpolder 68 (54+14).

Zilvermeeuw310106
De Zoetermeerse Plas moet bijzonder rijk zijn aan mosselen. Aan de lopende band zie je dat meerkoeten en anderen watervogels ze opduiken. Maar ook meeuwen lusten ze graag, zoals deze jonge zilvermeeuw (Larus argentatus - European Herring Gull with mussel).

Ook veel grote zilverreigers lieten zich zien: Barrepolder 1, Grote Polder 1, Zwetslootpolder 1, Geerpolder 1, Drooggemaakte Grote Polder 1 en Westbroekpolder 5.

In de polders verder veel kramsvogels (niet zo veel koperwieken) en Canadese ganzen, een soort die het de laatste jaren bijzonder goed doet. Tussen die ganzen nog steeds de twee (verwilderde) sneeuwganzen, eerst in de Westbroekpolder en later in de Zwetpolder. Op de Zoetermeerse Plas kon ik tussen de talrijke eenden de roodkeelduiker niet vinden. In het Westerpark drie ransuilen.

Kramsvogel310106B
Kramsvogel (Turdus pilarus - Fieldfare) in het Westerpark.