Vogeldagboek©


Torenvalk160106A
Torenvalk (Falco tinnunculus - Kestrel) maandag in het Buytenpark. Bepaling van leeftijd en geslacht valt niet mee.
Het lijkt een jonge vogel, gelet op de lichte zomen langs de veren.
Puur afgaande op de grootte (het was een kleine vogel) denk ik aan een 1e winter man.


Vrijdag 20 januari 2006 - Grote zee-eenden in een 'vijver'

Al een kleine week zwemmen er twee grote zee-eenden in recreatiegebied Vlietland. Op de Meeslouwerplas, grenzend aan de Starrevaart, duikt het tweetal, meestal synchroon, hun kostje bij elkaar.

Grote zee-eenden zijn net zo groot als wilde eenden, alleen komen ze normaal gesproken op zee voor. Ze overwinteren voor de kust, veel minder talrijk dan zwarte zee-eenden. Nu en dan 'verdwalen' er een paar en kan je ze zien in binnenmeertjes als de Meeslouwerplas.

Grotezeeeenden200106B
Grote zee-eenden (Melanitta fusca - Velvet Scoter) op de Meeslouwerplas. Op de foto boven links een 1e winter man, links en op foto onder de wat 'onduidelijker' vogel, wellicht een adulte vrouw in winterkleed.
Grotezeeeenden200106A

Torenvalk160106

Ze zullen het er met al die (driehoeks)mosselen best naar hun zin hebben, al zullen deze zeevogels toch het gevoel moeten hebben van in een vijvertje te zwemmen. In elk geval kon ik ze in de namiddag goed zien (op flinke afstand). Als ze tussen de duizenden andere eenden liggen te slapen, vallen ze nauwelijks op.

Vermoedelijk gaat het om een jonge man met al aardig veel geel aan de snavel, en een (jonge) vrouw met onregelmatige vlekken op de kop. Soms lijkt het, bij een bepaalde lichtval, dat er aan de snavel wat geel zit, dat zou dan kunnen wijzen op een jonge man die nog niet zo ver geruid is als zijn maatje. Totdat de deskundigen gesproken hebben, houd ik het op een 1e winter man en een adulte vrouw in winterkleed.