Vogeldagboek©


Ransuil140106
Een klein uitgevallen ransuil (Asio otus - Long-eared Owl) met donkere ogen.

Zaterdag 14 januari 2006 - Op zoek naar uilen

's Morgens weet ik nooit wat de vogeldag zal brengen, het werd vandaag een uilendag. Eerst onder moeilijke lichtomstandigheden in Leiderdorp een ransuil gefotografeerd. Op het kleine roestplaatsje zaten er vier, drie ervan sliepen als ossen. Omdat ik digiscoopte (fotocamera op telescoop) kon ik op flinke afstand blijven en hadden de vogels totaal geen last van mijn bezigheden.

Tussen haakjes.
Het verontrusten van vogels is volgens art. 10 van de Flora- en faunawet verboden. Helaas merk ik in het veld dat ook vogelaars zich hieraan schuldig maken. Vanmiddag vertelde een vogelaar me dat hij binnenkort een excursie heeft met Staatsbosbeheer waarin ze 's nachts op zoek gaan naar uilen, met geluidsapparatuur. Dat is absoluut verboden, mits er vrijstelling voor gegeven is. Zelfs het gebruik van een Audubon Bird Call is formeel verboden; dat is zo'n draaiapparaatje waarmee je vogels kan lokken.

Terug naar vandaag. Een uiltje, dat zich klem tegen een stam had gedrukt, was alert, oorpluimen omhoog en de ogen gingen nu en dan open. Ik zei uilTJE, want deze ransuil was opvallend kleiner dan zijn maatjes. En bovendien waren de pupillen niet fel oranje, maar roodbruin.

Vervolgens heb ik gekeken op plaatsen waar steenuiltjes zitten. Het was prachtig fotoweer en ik hoop zo'n kleine uil nog eens goed te 'platen'. Maar vandaag lieten ze zich niet zien. In het Bentwoud nog een tijdje gepost, maar daar zijn dit jaar geen velduilen.

Ransuil140106A
Roestende ransuil (Asio otus - Long-eared Owl) boven. Onder het uiltje dat nu en dan keek wat er om hem heen gebeurde.
Ransuil140106C

Torenvalk140106
Biddende vrouw torenvalk (Falco tinnunculus - Kestrel; female) vanmiddag in het Bentwoud. Ik heb haar wel een vijftal malen tevergeefs zien duiken.

Wel heb ik bij vogelvrienden wat uilenballen van kerkuilen opgehaald. In hun boerderij zit regelmatig een kerkuil, enkele braakballen waren nog kakelvers. Ze hebben de vogel ook wel enkele malen gezien, 's avonds, maar het is onduidelijk waar hij overdag uithangt.

Kerkuil_braakballen140106
Braakballen van een kerkuil (Tyto alba - Barn Owl). Let op de ronde vorm, zonder spitsige uiteinden.

In het Bentwoud was het vanmiddag bijzonder stil (op hard blaffende hondenbezitters na, waarom moeten ze hun dieren zo luidruchtig afsnauwen?). Een torenvalk, een paar merels, een stuk of acht rietgorzen en wat eksters.


*****
Recensie: Uilen, mannen van de nacht
Deel 9 uit de serie Vogels rondom ons