Vogeldagboek©


Groenling080106
Man groenling (Chloris chloris - European Greenfinch; male) dit weekend op snoepbollen in onze tuin.

Dinsdag 10 januari 2006 - Starrevaart bijna ijsvrij

Met al die prachtige wintergasten in de omgeving schiet de Starrevaart er wat bij in. De plas was vanmorgen bijna ijsvrij, al had de zon geen straaltje aandeel in het smeltproces. Het stralende wit kwam van de 3 mannen (en 6 vrouwen) brilduiker en de man (en 3 vrouwen) nonnetje. Jammer dat de nonnetjes steeds ver van de hut verwijderd blijven.

Langs de ka naar de kijkhut zaten 32 koperwieken in een struik. Ik sloop langs het lage slootje om ze goed voor de camera te krijgen. Ineens vloog op nog geen meter afstand een snip omhoog, schommelde geluidloos een twintigtal meter verder en dook daar het riet in: een bokje! Je kan er alleen maar van dromen zo'n vogel eerder te zien dan hij jou opmerkt.

Grotezaagbek100106
Deze vrouw grote zaagbek (Margus merganser - Goosander; female) bivakkeert al een poosje op de vogelplas, vanmorgen tussen smienten.

Smient100106
Een man smient (Anas penelope - Eurasian Wigeon; male) op het ijs bij De Wilck.

Verdere waarnemingen o.a.: een scharrelende waterral bij de Meeslouwerplas, daar ook 4 putters en 1 zwarte ruiter. Boven de Starrevaart 87 kolganzen, bij en op de plas 1 waterpieper en 4 bonte strandlopers. Er waren er veel meer geweest, maar die heb ik gemist, evenals de vele kieviten en goudplevieren.

In de Grote Polder Zoeterwoude 63 kleine zwanen (55+8) en in de Zoetermeersche Meerpolder 25 (20+5).