Vogeldagboek©


Zaterdag 25 februari 2006 - Gewonde kerkuil

In januari publiceerde ik een foto van braakballen van een kerkuil. Uilenballen van een heel gezonde vogel die regelmatig werd gezien in de stallen van de familie Oppelaar in Gelderswoude. Vanmorgen zat deze kerkuil - je mag aannemen dat het om dezelfde vogel gaat - ziek in een hoekje. De vogel liet zijn rug zien en bewoog zich verder niet.

Kerkuil250206
In een donker hoekje van de stal, zonder kracht meer om te vliegen, zit de zieke kerkuil (Tyto alba - Barn Owl; ill).

Uilenkenner Martin van de Reep van de uilenwerkgroep van de Stichting Werkgroep Groenbeheer Nootdorp - Leidschendam opgetrommeld, die heeft de vermagerde vogel onderzocht. Hij constateerde een nat verenpak, weinig vlees op het bot en een dicht rechteroog.

Kerkuil250206A
Uit het ene oog straalt nog een sprankje levenshoop.

Kerkuil250206B
De machtige vleugel van een kerkuil.

Wat er is gebeurd, is onduidelijk, maar de vogel is meteen naar het vogelasiel De Wulp van de Haagse Vogelbescherming gebracht. Daar werden in de bekholte ook inwendige bloedingen vastgesteld. Het is dus mogelijk een verkeersslachtoffer of de uil is door een windvlaag ergens tegenaan gekwakt. Als er meer nieuws is, zal ik het laten weten.

Krakeenden240206
Krakeenden (Anas strepera - Gadwell) zie je meestal in het water, dit paartje foerageerde gisteren langs de Geerpolder. Op de achtergrond een meerkoet.