Vogeldagboek©


Woensdag 22 februari 2006 - Finnen gaan exotisch

De afgelopen dagen had ik contact met Finse vogelaars die de komende dagen in ons land komen vogelen. 'k Verbaasde me erover dat ze nauwkeurige informatie wilden over plekken waar je bijv. Indische ganzen en zwarte zwanen kan zien.

Schitterende vogels, maar uit siervijvers ontsnapt, ik noteer ze vaak niet eens. Maar voor Markku en zijn vrienden zeer de moeite waard. Dus speciaal voor hen vanmorgen een rondje polders gereden. Twee zwarte zwanen in de Oostbroekpolder en twee in de Gemenewegpolder, 9 nog niet ontsnapte maar wel vrijlopende Indische ganzen langs de Burmadeweg.

Zwartezwanen220206
Zwarte zwanen (Cygnus atratus - Black Swan) in de Oostbroekpolder.

Indischeganzen220206
Indische ganzen (Anser indicus - Bar-headed Goose) langs de Burmadeweg/Zwetslootpad.

Holenduiven zijn niet van die opvallende vogels. Behoorlijk schuw, ze houden graag afstand. 's Winters zie je er niet zo veel, zeker niet als het erg koud is, de laatste tijd duiken er overal op. Langs de Vierheemskinderenweg zat een groep van 38 vogels te slapen.

Holenduiven220206
Holenduiven (Columba oenas - Stock Dove) langs de Vierheemskinderenweg in Hazerswoude-Dorp.

Andere waarnemingen vandaag in de polders: kleine zwanen 37 (34+3) in de Riethoornse Polder Noord, 36 (33+3) in de Barrepolder en 52 (44+8) in de Meerpolder. Overal groepjes wulpen, langs de Vierheemskinderenweg één groep van 115, en 2 patrijzen.

Langs het Spookverlaat een paar koperwieken en 95 kramsvogels, luid roepend vluchtten ze de bomen in toen een sperwer en een havik passeerden. Heel goed was meteen het grote verschil in omvang te zien, bovendien viel de hangbuik van de havik sterk op.

In de Meerpolder zag ik een dichte bol spreeuwen. Dan weet je het al: roofpiet in de buurt. Het was een sperwer die een spreeuw wist te isoleren maar deze wist te ontsnappen door in een geriefbosje te duiken. In De Wilck en in de Zwetpolder 1 grote zilverreiger.

Bergeend220206
Bergeend (Tadorna tadorna - Shelduck) in de Meerpolder.