Vogeldagboek©


Dinsdag 7 februari 2006 - Polderdag met parkslot

In de polders tussen Leiderdorp en Alphen krioelt het in deze tijd van het jaar van de ganzen. Later in het jaar dan in andere ganzengebieden komen ze naar dit gebied, de polders Achthoven, Hondsdijk, Lagenwaard en Gnephoek.

Vanmorgen zaten ze vooral in het westelijke deel, dat je beter per fiets kan verkennen, 'slechts' honderden in de Lagenwaardse Polder, voornamelijk kol- en toendrarietganzen. Tussen de rieten zaten net als vorige jaren grotere ganzen met onduidelijk geel op de snavel en lichtere nekken, een oostelijke vorm van de toendrarietganzen.

Dodaarzen070206
In diepe plassen als de Meeslouwerplas en de Zoetermeerse Plas verzamelen zich in februari vaak flinke aantallen dodaarzen. Dit jaar nog geen grote groepen gezien. Deze twee dodaarsjes (Tachybaptus ruficollis - Little Grebe) zwommen vanmiddag aan de zuidkant van de woelige ZP.

Ransuil070206
Als de bomen gaan uitlopen, zullen de uilen niet meer te zien zijn op hun roestplaatsen. In het Westerpark zag ik vanmiddag nog 6 ransuilen (Asio otus - Long-eared Owl).

Blauwereiger070206
Deze blauwe reiger (Ardea cinerea - Heron) staat in een soort 'roerdomp-paalhouding', even nog de snavel omhoog en het lijkt net echt. Vanmiddag op het vogeleiland in het Westerpark. (PS: foto heb ik niet versmald!)


Na een miezerpauze even in de Zoetermeersche Meerpolder geneusd. Tussen de 69 (64+5) kleine zwanen kon ik 924A met zender niet vinden. In de Geerpolder, Oostbroekpolder en Barrepolder 1 grote zilverreiger. Ter afsluiting van dit rondje polders nog een poosje in het Westerpark geweest.

Ekster070206
Ook in het Westerpark deze ekster (Pica pica - Common Magpie), volop bezig om voedsel te verzamelen.


*****
Recensie:
DUINVLINDERS; Op vleugels van parelmoer door Zuid-Kennemerland