Vogeldagboek©


Waterral191206
Deze waterral (Rallus aquaticus - Water Rail) bij het Broekwegbosje in Zoetermeer
foerageerde kort op een plek waar het riet niet zo dicht was.
Dinsdag 19 december 2006 - Overal waterrallen

Een fietstochtje langs de Zoetermeerse plassen en het Buytenpark leverde vandaag een tiental waterrallen op. Te zien krijg je deze fraaie moerasvogels niet vaak, maar in deze tijd van het jaar zitten ze doorlopend naar elkaar te roepen.

Hun overbekende speenvarkenkreet hoor je vooral in voorjaar en zomer, evenals andere grommende en kreunende geluiden. Nu hoor je voornamelijk een onafgebroken kiep-kiep-kiep, en dat kunnen ze heel erg lang volhouden.

Langs de Benthuizer Plas hoorde ik er 2, langs de Noordhovense Plas 1, in de noordwesthoek van de Zoetermeerse Plas 1 en ten minste 5 langs de ZP ter hoogte van het Broekwegbos, aan beide zijden van het fietspad. Slechts twee lieten zich kort zien. Op de Benthuizer en de Noordhovense Plas 1 resp. 2 mannen brilduiker.

Waterral191206A
Nog een foto van de waterral (Rallus aquaticus - Water Rail).

Zwartekraai191206
De zwarte kraai (Corvus corone - Carrion Crow) met de misvormde snavel zit nog steeds rond restaurant AA-Zicht. Foto van vandaag. Met dit zachte weer weet hij zijn kostje nog bij elkaar te sprokkelen. Zie Vogeldagboek van 30 november.

De kokardezaagbek in de Amaliaplas is geleewiekt. Daarbij wordt het middenhandsbeentje met slagpennen geamputeerd. Dit is een definitieve ingreep, waarvoor een vergunning nodig is. Bij kortwieken worden de punten van de slagpennen geknipt, die groeien na de rui weer aan.

Dat de vogel is geleewiekt, is goed te zien op een foto van gisteren, zo merkten enkele lezers op. De linkervleugelpunt ontbreekt.

*****
Recensie:
De grote Paddenstoelen Gids voor onderweg


Krakeenden181206
Paartje krakeenden (Anas strepera - Gadwell) gisteren voor de Amaliahut.