Vogeldagboek©


Blauwereiger011206
Blauwe reiger (Ardea cinerea - Heron) vanmorgen in Zoeterwoude-Dorp.
Vrijdag 1 december 2006 - Bieten weg, kleintjes weg

Bij vertrek vanmorgen klonk het ijle roepje van een goudhaan door onze tuin. Ik zag hem ook meteen (onze tuin is niet zo groot). Dit kleinste Europese vogeltje verkende in razend tempo de bomen op etenswaren en floep, weg was hij alweer.

Later zag ik bij de Meeslouwerplas een vuurgoudhaantje, een millifractie groter, fraaier kopje en (in ons land) veel zeldzamer. In zijn buurt een boomkruiper en roepende waterral.

Kaleinktzwam011206
Kale inktzwam (Coprinus atramentarius - Common Inkcap) vanmorgen bij de Starrevaarthut.

Fazant291106A
Fazant (Phasianus colchicus - Pheasant) maandag voor de Amaliahut.

Maar eerst terug naar Benthuizen. Uit de verte zag ik geen vertrouwde witte vlekken op de klei van de Noordpolder. Dichterbij gekomen zag ik de reden: de laatste stukjes met bietenresten werden omgeploegd. Alle honderden kleine zwanen van de afgelopen dagen waren verdwenen. Als de tractors klaar zijn, komen ze wellicht nog een kijkje nemen.

De enige kleine zwanen van vandaag zag ik in de Generale Polder: 19 (18+1). In de polders 3 grote zilverreigers: De Wilck, Generale Polder en Westbroekpolder.

Op de Starrevaart o.a.: 51 pijlstaarten (32 man en 19 vrouw), 10 man en 1 vrouw rosse stekelstaart, 5 brilduikers (3 vrouw en 2 jonge vogels), 6 bonte strandlopers, 1 kemphaan, 4 wulpen en 15 scholeksters.


Dodaars241106A
Deze dodaars (Tachybaptus ruficollis - Little Grebe) vorige week vrijdag op de Starrevaart gefotografeerd.