Vogeldagboek©


Geschubdeinktzwam230806
Jonge geschubde inktzwam (Coprinus comatus - Lawyer's Wig) in de OVP.
Woensdag 23 augustus 2006 - Schitterend slot

Het is stilletjes in de vogelwereld, dat wist ik wel. Vandaag een nieuw bewijs: in de Oostvaardersplassen 'slechts' 45 soorten geteld. Voor de OVP mag je dat een mager resultaat noemen. Maar, zo stelden we blijmoedig vast, beter dan achter de geraniums te zitten.

Met Luuk Punt was ik er al vroeg: mistig zicht vanaf de Praambulten. Het water stond hoog, weinig steltlopertjes. Een juveniele blauwborst, echt 'vlotten' wilde het niet, ook niet bij de Lepelaarsplassen.

De laatste stop was het Jan van den Boschpad, aan de zuidkant van de OVP. Eerst zag ik hoog in de lucht twee zeearenden zweven: een met een geheel witte staart en een met een bruinachtige staart. Waarschijnlijk een van de ouders (witte staart) met de jonge vogel die deze zomer in de OVP is geboren. De staart van de man is helemaal wit, die van zijn jonge vrouw heeft nog een donkere eindband, dat verschil was door de afstand niet te zien. Of de vogel een witte kop had (kop vrouwtje is nog niet zo licht) kon ik niet goed waarnemen, Luuk dacht wel de witte kop van de man te herkennen. Alleen al deze prachtige roofvogels maken een vogelarme dag helemaal goed!

Kraanvogel230806
Kraanvogel (Grus grus - Common Crane) tegenover het Jan van den Boschpad.

Terwijl ik de vogels door de telescoop volgde, hoorde ik om me heen roepen: een kraanvogel. En daar stapte vanachter een rietkraag zo'n fraaie kraan tevoorschijn. Andere vogelaars zagen tussen de Heckrunderen een 'kleine zilverreiger' foerageren. Bij nadere beschouwing bleek het om een koereiger te gaan! Al met al een prachtige afsluiting van de vogeldag.

Koereiger230806
Koereiger (Bubulcus ibis - Cattle Egret) op dezelfde plek, alles op grote afstand.

Atalanta210806
Niet alleen in de OVP maar overal zie je op het ogenblik 'verse' atalanta's (Vanessa atalanta - Red Admiral) vliegen. Foto maandag Meeslouwerplas.