Vogeldagboek©


Konijn170806
Dit jonge konijn (Oryctolagus cuniculus - Rabbit; juvenile) poseerde op het fietspad door het Buytenpark.
Donderdag 17 augustus 2006 - Libellen en taaie pannenkoeken

Woensdagmiddag zon en warm: op libellenjacht! Langs het Spookverlaat en de Kruiskade vliegen er op het ogenblik heel wat. Zwermen paardenbijters, nog wat oeverlibellen, rode heidelibellen, een aantal waarvan ik vermoedde dat het geelvlekheidelibellen waren, en een paar mannetjes blauwe glazenmakers.

Blauweglazenmaker160806
De blauwe glazenmakers (Aeshna cyanea - Southern Hawker; male) lieten zich erg slecht fotograferen, zeker niet van dichtbij.

Aan vlinders zaten in die hoek aan de oostkant van Hazerswoude-Dorp o.a. klein koolwitje, groot koolwitje, klein geaderd witje, boomblauwtje, atalanta, kleine vos, gehakkelde aurelia en argusvlinder. In De Wilck (net als vandaag) een adulte purperreiger.

Gisteravond langs het Molenslootpad gekeken. Op gedorste korenvelden waar het stro nog oplag, keken vier bruine kiekendieven (2 vrouw en 2 juveniel) om zich heen. Naar rondsluipende muizen? Waar het stro al was weggehaald, kwamen tientallen grauwe (en andere) ganzen de graankruimels opeten. Een witgatje vloog roepend over. Het aantal gele kwikstaarten wordt minder, er zaten nu vooral nog juveniele vogels.

Zomertaling160806
Op het eilandje voor de Amaliahut rustten gistermiddag 4 zomertalingen (Anas querquedula - Garganey).

Zadelzwam170806
Zadelzwammen (Polyporus squamosus - Dryad's Saddle) zie je altijd wel in het Buytenpark. Deze lijken wel op een stapeltje pannenkoeken, maar ze zijn oneetbaar taai.

Zwerminktzwam170806
Zwerminktzwammen (Coprinus disseminatus - Fairy Inkcap) kan je nu overal zien.

Vanmorgen in het Buytenpark geweest. In de zaadrijke begroeiing veel (jonge) groenlingen, ook kneuen en putters. Tegen Stompwijk een grote zilverreiger, een (dé) lichte man bruine kiekendief dook in het riet. Langs een pitrusstengel in een poeltje kroop een vrouw gewoon spitskopje (een sabelsprinkhaan).


*****
Recensie: De liefde wint