Vogeldagboek©


Sperwer120806E
Zaterdag rond lunchtijd: een sperwervrouw (Accipiter nisus - Sparrow Hawk; juvenile female) heeft een Turkse tortel geslagen.
Tussen de buien door heb ik de vogel kunnen fotograferen. Op deze foto is zij al een eind met het maal gevorderd:
kijk maar eens naar de volle krop. Alles speelde zich af tussen de auto's op de parkeerplaats achter ons huis in Benthuizen.
Dit is een juveniele sperwer met bruine bovendelen met rosse tot bleke zomen.
De poten zijn nog niet felgeel en ook de irissen zijn nog wat flets geel met groenige tint; een adulte vogel 'oogt' heel wat feller!
In het voorjaar van het tweede kalenderjaar (2 kj) beginnen sperwers te ruien naar het adulte kleed met (lei)grijze dekveren zonder zomen.
Er kunnen tot diep in het 2 kj nog resten van het juveniele kleed zichtbaar zijn.
Dit is een vrouw sperwer, gezien haar forse postuur. Mannen zijn een stuk kleiner en kunnen normaal gesproken een tortel niet (sl)aan.
Met dank aan de Belgische Vogeldagboeker Diederik D'Hert voor zijn aanwijzingen.
Klik hier voor FOTOREPORTAGE SPERWER

Maandag 14 augustus 2006 - Nieuwe rubriek: Natuur & Wet

Regelmatig zie ik in de natuur dingen gebeuren waarvan ik denk: kan dat zomaar, mag dat wel, hoe is dat precies in de wet geregeld?

Doodgeschoten kraaien aan een touwtje in een tuin, het gedrag van jagers en de middelen die zij gebruiken, honden die (tijdens het broedseizoen) vogels opjagen, katten die dieren doden, fotografen die vegetatie platlopen en dieren verstoren om dichterbij het onderwerp te komen, vogelaars die geluiden afspelen om vogels te lokken, hoe zit het precies met verstoring van weidevogels (als er bijv. boerengolf wordt gespeeld), waarom is leewieken (amputeren middenhandsbeentje met slagpennen) nog toegestaan, mag men zo maar snoeien en bomen kappen in plantsoenen en natuurgebieden, enz. enz.

Heel veel vragen maar weinig afdoende antwoorden. Ik heb diverse overheden en organisaties over allerlei zaken om reacties gevraagd en heb de hulp van deskundigen ingeroepen. Soms was de respons ontwijkend, onbegrijpelijk, gekleurd door een bepaalde bril, zelden kreeg ik een afdoend en duidelijk antwoord.

Daarom ben ik blij een nieuwe rubriek in Vogeldagboek te kunnen presenteren waarin een onafhankelijk deskundige toelichting geeft op de vaak ingewikkelde regelgeving. Jan Hurkmans van Milieuvizier, een juridisch bureau dat opleidingen verzorgt en advies geeft over alles wat met milieu te maken heeft, zal vanaf vandaag in Natuur & Wet ingaan op vraagstukken die bij lezers en bij mij leven.

Hoewel de wet zich niet makkelijk laat lezen, zal Jan proberen de wetteksten in begrijpelijke woorden te ontrafelen. Op de website van Vogeldagboek geeft hij een toelichting op Natuur & Wet. Het is een interactieve rubriek: lezers kunnen vragen stellen (graag!) over zaken die ze willen weten en er kan (inhoudelijk) worden gereageerd op zijn artikeltjes.

Zwanenbloem110806C
Zwanenbloem (Butomus umbellatus - Flowering-rush).

Ik hoop en verwacht dat Natuur & Wet zal bijdragen aan een beter begrip voor alles wat er in en met de natuur gebeurt. En ook dat we wapens in onze handen krijgen (kennis!) om misstanden meteen bij de autoriteiten te melden. Jan: veel succes! Alle Vogeldagboekers hopen veel van je te leren.



Zwanenbloem110806
Het mooiste is inmiddels wel van de zwanenbloemen (Butomus umbellatus - Flowering-rush) af,
maar met koeien op de achtergrond.... Foto zaterdag bij De Wilck.