Vogeldagboek©


Woensdag 19 april 2006 - Nat bosje

In het Prielenbos waren vanmorgen vooral de roofvogels hoor- en zichtbaar. Twee miauwende buizerds, een roepend paartje bruine kiekendieven waarvan de vrouw in een ontoegankelijke rietveldje dook. De sperwers hoorde ik wel even maar waren verder vrij zwijgzaam. De reden was duidelijk: ze waren een nest aan het bouwen, hun jarenlang gebruikte oude nest is bezet door houtduiven.

Verder waren vooral de fitissen en grauwe ganzen hoorbaar, met hier en daar een tjiftjaf, winterkoning, roodborst, merel, kool- en vooral pimpelmees. Boven de dichte takken hoorde ik wulpen overvliegen. Verder o.a. een roepende waterral, (nog) slechts 1 zwartkop en ook riep een koekoek. Vlak naast me begon een kleine karekiet zijn zang te oefenen.

Tjiftjaf190406
Tjiftjaf (Phylloscopus collybita - Northern Chiffchaff) in het Prielenbos. Altijd lastig om tussen de takken en vaak met slecht licht het verschil met een fitis te zien. In elk geval heeft een tjiftjaf donkere poten en een fitis lichte; meestal want er komen ook fitissen met donkere poten voor. Uiteraard laat hun zang geen enkel misverstand bestaan over wie je ziet.
Tjiftjaf190406A

Holenduif190406
Een bereisde kennis, die net zo makkelijk praat over vogels in China en Kazachstan als ik over Hollandse mussen en kieviten, noemt de holenduif een van zijn favorieten. Een holenduif is prachtig in zijn eenvoud, het is een teruggetrokken levende en wat schuwe vogel. Toen ik vanmiddag deze holenduif (Columba oenas - Stock Dove) op PrismA fotografeerde, moest ik meteen aan Rob denken!

Zulke stukjes waar de natuur haar gang mag gaan zijn er veel te weinig. Ik weet best dat niet iedereen houdt van zo'n vochtig bosje. Maar ik vind die plompgeluidjes in het water, knarsende bomen, de schichten die je tussen de takken door ziet vliegen, de 'totale' chaos, juist bijzonder boeiend, spannend. Omdat het flink nat is, kan je er alleen met waterdichte schoenen of laarzen wandelen, en dat garandeert weer dat het er zalig rustig is!

Patrijzen190406
Koppel patrijzen (Perdix perdix - Grey Partridge) vanmiddag op PrismA. Op de voorgrond het vrouwtje.

In De Wilck 1 lepelaar en 1 vrouw sperwer, op de PrismA-terreinen in Bleiswijk 3 kleine plevieren en 2 patrijzen.

*****
Recensie: Extreme Natuur