Vogeldagboek©


Futen090406F
Fuut (Podiceps cristatus - Great Crested Grebe) kijkt hoe de jongste telg eruitziet.

Maandag 10 april 2006 - Lentefuut

Iemand zei eens tegen mij: voor mij begint de lente als ik jonge fuutjes op de rug van hun ouders zie meeliften. Gisteren zag ik de eerste jonge fuut, vers uit het ei, hooguit een uur oud. De andere eieren moesten nog uitkomen, zag ik toen de ouders verwisselden van rol als broedverzorgers.

Elk jaar zijn de futen in Zoeterwoude-Dorp een van de eerste paren die (in deze omgeving) jonge futen voortbrengen. Ze zitten daar heerlijk beschut in de Zuidbuurtse Watering onder een boom tegenover de tennisvelden.

Rond deze tijd moesten ze uitkomen en toen ik gisteren met Nelly langsreed, zagen we ineens dat kleine kopje tevoorschijn komen. De ouderfuut (niet te zien was of het moeder of vader was) gaf een veertje aan het kuiken. Waarom? Omdat er nog geen voedsel was?

Futen090406C
Bij de wisseling van de broedwacht van de futen (Podiceps cristatus - Great Crested Grebe) waren de nog niet uitgekomen eieren te zien.

Toen de andere fuut met een visje aan kwam zwemmen en dat aanbood, probeerde het kleintje dat tevergeefs te pakken en rolde pardoes op de rand van het nest. De ouders verwisselden van plek en het kleintje kon slechts met de grootste moeite weer onder de veren kruipen. Zó jong heb ik nog nooit een futenjong gezien.

Futen090406
Ouderfuut (Podiceps cristatus - Great Crested Grebe) geeft veertje aan kuiken. Waarom?

Futen090406N
Jonge fuut (Podiceps cristatus - Great Crested Grebe) is op het nest gerold.

Wildeeend090406
Nog meer jong leven: een pul wilde eend (Anas platyrhynchos - Mallard) op de Benthuizerplas.

Vanmorgen in De Wilck een dansende visdief en een zwevende grote zilverreiger. Bij de Meeslouwerplas een groene specht. Twee blauwborsten bij de Starrevaart, een zong uitbundig maar door de harde wind laag in het riet. Slechts een rietzanger. Verder o.a. nog 2 geoorde futen, 1 waterpieper en de Hamble Point scholekster. Op bedrijvenpark PrismA 3 kleine plevieren en 2 patrijzen.

Visdief100406
Visdief (Sterna hirundo - Common Tern) vanmorgen in De Wilck.


*****
Recensie: Verborgen Veluwe