Vogeldagboek©


Dodaars050406
Dodaars (Tachybaptus ruficollis - Little Grebe) in zomerkleed, vanmiddag voor de Amaliahut.
Woensdag 5 april 2006 - Dodaarzen

Weinig actief geweest vandaag. De auto een poosje gebruikt als schuilhut en in de Amaliahut gezeten. Verder nog wat gekeken naar roerdompen, maar geen (meer) gezien.

Van een lezer kreeg ik een klacht over vier vogelaars vorige week, van wie twee met geluidsapparatuur, die o.m. roerdompen probeerden te lokken. Dat is (zonder vergunning) laakbaar gedrag, bovendien wettelijk verboden.

Op het Amaliaplasje zwommen (en baltsten en vochten) op een gegeven moment 68 knobbelzwanen. Verder o.m. 3 grutto's op het eilandje (heel erg weinig dit jaar), 3 watersnippen, 2 boerenzwaluwen, 2 sperwers en een koppeltje dodaarzen.

Dodaars050406A
Op deze foto is goed te zien hoe een dodaars (Tachybaptus ruficollis - Little Grebe) aan zijn naam is gekomen: de donsachtige pluk veertjes (een dot of dod) op zijn achterste (aars). De wetenschappelijke naam is wat eleganter en klopt (ook): roodbruinhalzige snelle duiker.

Smient050406
Op het plasje nog een paar smienten (Anas penelope - Eurasian Wigeon, male).

Kuifeend050406
Kuifeenden (Aythya fuligula - Tufted Duck, female) waren volop bezig met het vormen van paren.

Kleineplevier050406
Op het bedrijvenpark langs de A12 waren 2 kleine plevieren (Charadrius dubius - Little Ringed Plover) volop aan het baltsen. Helaas kon ik het moment niet vastleggen dat het mannetje zijn verenpracht toonde en dat de twee paarden: zij vlogen juist op dat moment zo'n honderd meter verder. Verder hier o.a. 2 witgatjes.