Vogeldagboek©


Dinsdag 27 september 2005 - Steeds meer grote zilvers

Vanmorgen in de polders 5 grote zilverreigers, je ziet er steeds meer nu ze hun broedgebieden hebben verlaten en zijn gaan zwerven. 3 in De Wilck en 2 in de Oostbroekpolder. Gisteren zag ik er ook een in de Zwetpolder en in de Gelderwoudse Polder. Tussen De Wilck en De Hel zullen er de komende maanden zo'n dertig of meer overwinteren.

Kroeskoppelikaan210905
De twee laatste foto's uit diergaarde Blijdorp zijn vogels die slechts zelden in ons land worden gezien. De kroeskoppelikaan (Pelecanus crispus - Dalmatian Pelican) komt nog voor in Zuidoost-Europa en Azië. Het is een bijzonder zeldzame vogel die voor de Middeleeuwen ook nog in ons land broedde.

*****
Nieuwe foto's voor bureaublad toegevoegd van Passiebloembloemvlinder, Otter, Buizerd en Kwak.

Slechtvalk270905
Slechtvalk (Falco peregrinus - Peregrine Falcon) vanmorgen op de 'Starrevaartpier', waarschijnlijk een (adulte) man.

Voordat het ging miezeren nog even bij de Starrevaart geweest. Daar zat een slechtvalk met (veel) minder geel bij het oog dan de vrouw van onlangs. Hij leek ook kleiner (door het donkere weer en de stenen?), waarschijnlijk een mannetje. Verder o.a. 4 lepelaars, 3 zilverplevieren (zie je niet zo vaak op binnenwater) en 1 oeverloper. Gisteren in de polders o.m. nog een ijsvogel en een boomvalk.

Zwarteibis210905
De zwarte ibis (Plegadis falcinellus - Glossy Ibis) heeft nooit in Nederland gebroed. Hij wordt sporadisch in ons land waargenomen. De vogel kan verward worden met Amerikaanse ibissen die uit gevangenschap ontsnapt zijn.