Vogeldagboek©


Buizerd230905
Buizerd (Buteo buteo - Buzzard) vanmorgen bij Stompwijk.
Vrijdag 23 september 2005 - Freewheelen

Vanmorgen en begin middag door de omgeving gefreewheeld. Mijn fiets is duidelijk aan een opknapbeurt toe, maar dat terzijde. Je komt op plekjes waar je niet zo vaak komt en dat was even schrikken: het zuidoostelijk deel van de Zoetermeersche Meerpolder staat voor een groot deel vol met maïs.

Omdat je als het ware in de polder kijkt, lijken die 2 meter hoge maïsplanten nog mee te vallen. Deze week meldde De Gelderlander dat er mogelijk al volgend jaar maïs van 5 meter hoog wordt verbouwd. Genetisch gemanipuleerde maïsbossen als brandstof voor biogasinstallaties waar de landbouw zijn energie uit wil gaan putten.

Uit economische overwegingen laat de mens geen middel onbenut om onze aarde te vernielen en flora en fauna te vernietigen. Boerengolf, ook zo'n natuurvernietigende nieuwigheid. Als de vogels in maart/april hun eieren leggen, zal niemand in het natte gras tegen een bal gaan slaan. Maar als het zonniger wordt en de vogels aan het broeden zijn, zullen ze door 'natuurliefgolvers' wreed van hun nesten verjaagd worden.

Buizerd230905H
Buizerd (Buteo buteo - Buzzard) boven het Buytenpark. Lijkt op de vogel in Stompwijk, die afstand betekent voor zo'n vogel een paar vleugelslagen.

Wolven210905
Deze week schreef ik niet te verwachten in ons drukke land ooit nog een wilde otter te zien. Voor wolven (Canis lupus - Grey Wolf) is deze kans zeker nihil, hier het roedel (pak) woensdag in Blijdorp.

De oplossing is simpel, zo kreeg ik deze week te horen: de exploitanten van jeu de boer verhinderen gewoon dat er op hun golflinks gebroed wordt. Dag kievit, dag grutto, dag tureluur, dag veldleeuwerik, dag graspieper, dag....

Op de fiets dus. Eerst langs de Benthuizer Plas waar de eilandjes werden gemaaid. Op de Noordhovense Plas tal van kuifeenden. Langs de Zoetermeerse Plas luidruchtige schoolactiviteiten en 1 oeverloper.

Omdat er een invasie is van zwarte mezen had ik gehoopt er vandaag te horen of te zien. Maar helaas niet in Prielenbos, Broekwegbos of Buytenpark. Het zijn dan ook meer vogels van bos en duin. In de Grote Polder Stompwijk 4 tapuiten, waaronder 1 fraaie man met zijn zwarte masker. In het Buytenpark een groep van 50 putters en 1 koperwiek.