Vogeldagboek©


Watersnip010905
Op de Starrevaart krioelt het in slikkerige hoekjes aan de noordkant van de watersnippen (Gallinago gallinago - Snipe), honderden.
Als je voorzichtig dichterbij komt, zoals donderdag, kan je ze vanaf zo'n tien, twintig meter bekijken.
Als ze beweging zien, lijken het net hoppen: ze verstarren. Maar ze vluchten veel sneller dan een hop.
Dinsdag 6 september 2005 - Ganzen op Benthuizer Plas

Vanmorgen even rond de Benthuizer Plas gefietst. Daar verblijven steeds meer grauwe ganzen. Ik telde er vandaag slechts een honderdtal, enkele tientallen nijlganzen en 40 Canadese ganzen. Maar er zijn al honderden grauwe ganzen gezien. Kennelijk een geschikte plek om even uit te rusten. Hoewel ik begreep dat niet alle omwonenden hun luidruchtige aanwezigheid op prijs stellen.

Sneeuwganzen060905
Tussen de Canadese ganzen zwommen de 2 verwilderde sneeuwganzen (Anser caerulescens - Snow Goose). Vorig jaar oktober zag ik ze voor het eerst in de Geerpolder. Ze zwerven rond Zoeterwoude en Leidschendam, nu dus ook in Zoetermeer.
Sneeuwganzen060905A

Bruinesprinkhaan290805
Deze bruine sprinkhaan (Chorthippus brunneus - Field Grasshopper) poseerde vorige week in de duinen rond Bergen aan Zee. Het is een wijfje met een achterlijf vol eieren en daarom is dat nu langer dan normaal, zo heeft een deskundige mij uitgelegd.

Deraeocorisruber090805
Dit is een bladwants, Deraeocoris ruber (Red Capsid Bug) langs de Meeslouwerplas (9 augustus). Een in Nederland en België niet zo algemeen voorkomende soort. Ze kunnen ook andere kleuren hebben, van geel tot zwart, maar de zgn. cuneus (aan de vleugelpunt) moet altijd rood zijn.