Vogeldagboek©


Rossestekelstaart311005
Vrouw rosse stekelstaart (Oxyura jamaicensis - Ruddy Duck; female) zwemt langs de kijkhut. Op het pad daarnaartoe o.a. vinken en staartmezen.
Maandag 31 oktober 2005 - Vreemde gans in de bijt

Tussen de pakweg zestig Canadese ganzen op de Starrevaart zwom vanmorgen een afwijkende vogel. Postuur, grootte en gedrag als van een grote Canadese gans. Ook de snavelvorm klopte nog wel, maar de kleur was niet donker maar oranje of roze, zoals resp. kolgans en grauwe gans hebben.

Een Canadees heeft een smalle witte kinband, deze gans had meer de wangvlek van een brandgans, maar die heeft ook een wit voorhoofd. De opvallende oogrind komt (soms) voor bij kolgans, (altijd) bij dwerggans maar hij leek het meeste op een ring van een juveniele bergeend.

Grotecanadesegans_hybride311005
Een hybride van grote Canadese gans x ? (Hybrid Branta canadensis - Greater Canada Goose x ?).

De nek had geen scherpe aftekening tegen de buik maar liep over in een bruinachtige lichaam zoals Canadese ganzen dat hebben. Opvallend waren de onderstaartdekveren: gestreept, komt bij geen ene wilde ganzensoort in ons land voor!

Verder op de Starrevaart o.m. rosse stekelstaart 5 man en 2 vrouw, 2 brilduikers, bij de hut de waterral, 4 grutto's waaronder een met een ringetje, 41 zwarte ruiters, 18 kemphanen, 3 kluten, 1 zilverplevier, 1 bonte strandloper, 1 waterpieper.

Verder honderden goudplevieren, meer dan honderd watersnippen, vele honderden kieviten en eenden en ganzen en meeuwen. En een vrouw sperwer die alleen al door haar aanwezigheid dat alles op de wieken joeg.

Krakeend311005
Man krakeend (Anas strepera - Gadwell; male) laat even zijn vleugels wapperen.

Slobeend311005
Poetsende man slobeend (Anas clypeata - Northern Shoveler; male).