Vogeldagboek©


Wintertaling_man201005A
Man wintertaling (Anas crecca - Common Teal; male) voor de Amaliahut.
Donderdag 20 oktober 2005 - Uitwaaien

Vandaag uitgewaaid. Letterlijk en figuurlijk. Heerlijk is het om zo nu en dan de stof van die warrige grijze massa te laten blazen. Fysiek is het ook fijn om tegen de wind op te tornen, het was gelukkig niet koud.

Vink201005
Mannetjesvink (Fringilla coelebs - Common Chaffinch; male winter) in winterkleed langs de Galgweg.

Eerst naar Zevenhuizen, Koornmoolengat en de plasjes van de nieuwe Zevenhuizer Plas. Vogels verstoppen zich graag als het hard waait, vooral de kleine birds lieten zich niet zien. Een groep van dertig putters, wat graspiepers en verder veel grauwe ganzen en meerkoeten. Tien overvliegende kolganzen.

Daarna het Bentwoud doorkruist. Het blijft spannend: zullen er weer velduilen komen? De condities zijn minder gunstig dan vorig jaar omdat de begroeiing op hun slaapplaatsen te hoog is geworden. Maar er zijn nog kleine hoekjes die misschien hun belangstelling trekken.

Roodporiehoutzwam191005
Deze fel gekleurde roodporiehoutzwam (Daedaleopsis confragosa - Blushing Bracket) groeit op dode takken boven een slootje in de zuidwesthoek van de Starrevaart. Foto 19 oktober.

Verder alleen een jagende blauwe kiekendief in het Bentwoud, door de afstand kon ik niet zien of het een vrouw of een jonge vogel was. Daarna het Rietveld verkend en De Wilck oostzijde, om te eindigen in de Amaliahut aan het Spookverlaat.

Thuis gekomen nog vlug even op de fiets om te kijken of de gisteren gemelde 5 kleine zwanen er nog zaten. Ik moest me tevreden stellen met een dodaars.

Wintertaling_vr201005A
Poetsende wintertaling vrouw voor de Amaliahut (Anas crecca - Common Teal; male).
Wintertaling_vr201005

Wintertaling_man201005
En nog een foto van een man wintertaling (Anas crecca - Common Teal; male).