Vogeldagboek©


Woensdag 5 oktober 2005 - Ooievaars vissen mee

Langs het Spookverlaat werden vanmiddag slootjes uitgebaggerd, ze stonden vol met krabbescheer. Je ziet dat vaak: een tractor is aan het baggeren en meeuwen, blauwe reigers en ooievaars pikken de visjes en andere beestjes op die niet aan de baggerbak kunnen ontsnappen.

Blauwereigers_ooievaar051005
Blauwe reigers staan al in het gelid, een ooievaar komt aanvliegen om mee te eten.

Soms zie je baggerscheppen - ik weet niet hoe die dingen heten - van wel 3 meter breed, dan hebben de vissen geen enkele kans. De boer vanmiddag hanteerde een kleinere 'baggerbeugel', met 'ontsnappingsmogelijkheden'. Dat was wel te merken want de vogels vonden niet veel voedsel. Desondanks een spectaculair gezicht om 10 ooievaars, 13 blauwe reigers en tal van meeuwen zo samen met een trekker op te zien trekken.

Ooievaar_blauwereiger051005
Deze blauwe reiger begrijpt dat hij ntegen de grotere snavel van de ooievaar geen kans heeft en blaast daarom van frustratie.

Gisteren verbaasde ik me over de honderden vinkachtigen die rond het middaguur tegen de normale vogeltrekrichting in naar het noorden vlogen. Een oud-ringer reageerde daarop.

Hij vertelde dat rond een uur of tien/elf de trek stagneert en vogels terugvliegen. Het waarom is onduidelijk, mogelijk hebben ze op de heenweg een goede foerageer- of rustplek gezien. Dat terugvliegen doen ze volgens hem dikwijls over grote afstanden. Misschien heeft iemand hier nog meer gegevens over?

Zwarteruiters041005
Een typisch groepje zwarte ruiters (Tringa erythropus - Spotted Redshank), zoals je ze zo vaak dichtbij elkaar kan zien staan. Dinsdag op de Starrevaart.

Torenvalk031005
Als je, zoals ik, gebonden bent aan een klein gebied om in te grasduinen, weet je vaak waar vogels zitten. Want ze zijn net zo op hun vaste plekje gesteld als mensen! Deze man torenvalk (Falco tinnunculus - Kestrel) zit steevast (maandag) op de uitkijk op een paaltje langs de Broekweg.