Vogeldagboek©


Woensdag 30 november 2005 - Kleintjes op bietenresten

Door de warme zomer zijn dit jaar de bieten vroeg gerooid. En de bietenakkers vroeg omgeploegd. Pech voor de kleine zwanen die zo'n 3 à 4000 km uit Siberië vliegen om hier eiwitrijke hapjes te eten als voorbereiding op een nieuw broedseizoen.

Hier en daar ligt er nog een strook bietenloof met wat resten van de aardvrucht waar de zwanen met hun zaagtanden van kunnen snoepen. Zoals midden in de Noordpolder Benthuizen, waar ik er vanmiddag maar liefst 156 telde (140 adult en 16 juveniel).

Ze zijn daar al eerder gesignaleerd, zo hoorde ik vanmiddag. Vanaf de oostkant kan je ze nauwelijks zien, vanaf de westkant (Gelderswoude) zie je ze bij bepaalde lichtval makkelijk over het hoofd. Tussen de zwanen zaten 12 toendrarietganzen.

Brilduiker301105
Man brilduiker (Bucephala clangula - Goldeneye) bij de Starrevaarthut.

Eerder was ik naar de Starrevaart geweest. Dicht tegen het riet was een vrouw grote zaagbek aan het vissen, even later vloog ze weg naar het westen.

Verdere waarnemingen o.a.: 26 brandganzen, 17 pijlstaarten (9 mannen), 3 brilduikers, 2 buizerds met aas op het slik, 8 bonte strandlopers, 7 kemphanen (1 met gewonde vleugel), 111 wulpen en 1 ijsvogel aan de westkant van de vogelplas. Bij De Wilck o.a. 2 witte kwikstaarten en 1 man roodborsttapuit.

Smienten301105
Smienten (Anas penelope - Eurasian Wigeon) zijn luidruchtig bezig met baltsspelen. Ze zijn dan driftig in kleine groepen met elkaar aan het zwemmen en elkaar aan het opjagen. Op de foto 7 mannen rond 1 vrouw!

Tafeleend301105
De laatste restjes van de oude veren zijn nog te zien bij deze geruide man tafeleend (Aythya ferina - Pochard).

*****
Recent verschenen: Vanaf de oerknal;
Een fascinerende reis van 13 miljard jaar