Vogeldagboek©


Dinsdag 22 november 2005 - Roerdomp en baardmannen

Als het gevroren heeft, al is het maar licht zoals afgelopen nacht, dan lijkt het leven zuiverder, gereinigd van viezigheid. In elk geval was de lucht vanmorgen helder, mooi licht. Toen er bij de Starrevaart twee baardmannen het riet indoken, droomde ik dan ook al van wonderschone foto's van deze fraaie vogels.

Nou, ze hebben me minstens een half uur beziggehouden, ik kon ze tussen de rietstengels prachtig bekijken maar ze bleven aan de verkeerde kant van het riet zaadjes plukken. Totdat ze na geruime tijd in een dichte rietkraag verdwenen.

Over het riet heen had ik al gezien dat er grote onrust op de vogelplas was, ongetwijfeld was er een slechtvalk aan het jagen. Het bleken er twee te zijn: luid tegen elkaar krijsend en met de poten naar elkaar graaiend vlogen ze over mijn hoofd voorbij.

Ik kon zo snel niet zien wat het waren, volgens andere vogelaars een adulte man die een juveniele vrouw op het slik had 'aangevallen'.

Verder noteerde ik o.a. 9 rosse stekelstaarten, 4 brilduikers, de grutto met gewonde linkervleugel, 10 zwarte ruiters, 13 scholeksters, 7 bonte strandlopers en 2 waterrallen.

Kleinezwanen211105A
In de Oostbroekpolder zaten maandag 8 kleine zwanen, 4 adulte en 4 1e winter vogels. Op de foto een jonge kleine zwaan (Cygnus bewickii - Bewick's Swan; 1st winter).

Roerdomp221105
Jonge roerdomp (Botaurus stellaris - Great Bittern; 1st winter) ziet mij waarschijnlijk achter het luik van de Vogelknip bewegen en is het volgende moment verdwenen.

Ik had wat rosse stekelstaarten gefotografeerd toen ik nog eenmaal uit de luiken aan de noordkant keek. Daar in het riet, ter hoogte van het schelpeneiland, stond een roerdomp roerloos in het riet!

De vogel oogde klein (poten in het water) en ook wat flets, had geen zwarte kruin dus moet het een 1e winter vogel geweest zijn. Ik maakte snel een paar foto's, pakte de telescoop voor close-ups maar toen was hij al weer in het riet gestapt. Hij liet zich daarna niet meer zien.