Vogeldagboek©


Woensdag 16 november 2005 - Kramsvogels en koperwieken

Tijdens een regenpauze liepen er vanmiddag op het Tasveld van BSC '68 zo'n 175 koperwieken en 50 kramsvogels. De een na de andere worm verdween van de Benthuizense voetbalvelden, het moet een smulpartij geweest zijn op die goed doorgeluchte grasmat.

Koperwiek161105
Koperwiek (Turdus iliacus - Redwing).

De foto's 'bedriegen': omdat de koperwiek dichterbij kwam, staat hij groter op de foto. Maar een kramsvogel is duidelijk een slag groter. Een kramsvogel is ongeveer even groot als een merel, een koperwiek heeft het formaat zanglijster.

Kleinezwanen_tm2005
Vandaag een tabel gemaakt van mijn waarnemingen kleine zwanen tussen Starrevaart en Spookverlaat vanaf herfst 2000 tot voorjaar 2005.

Het totaal aantal waarnemingen is uiteraard afhankelijk van factoren als: hoeveel keer ben ik op stap geweest, wat voor weer was het, op welke plekken heb ik gevogeld enz. Het aantal vogeluitstapjes zal in elke winter ongeveer even hoog zijn geweest. De totalen geven daarom denk ik een aardig beeld van de jaarlijkse schommelingen van de aanwezige zwanen.

De volgende kolom, van het aantal waargenomen juveniele vogels, spreekt voor zich, evenals hoe groot het percentage juvenielen was ten opzichte van adulte kleine zwanen.

Ten slotte heb ik nog mijn vroegste waarneming vermeld en de laatste, plus het hoogste aantal kleine zwanen dat ik op één dag geteld heb. (Waarnemingen in de Alblasserwaard heb ik niet in de tabel verwerkt.)

Kramsvogel161105
Kramsvogel (Turdus pilarus - Fieldfare).