Vogeldagboek©


Rotganzen101105D
Rotganzen (Branta bernicla - Brent Goose) op de Starrevaart.
Donderdag 10 november 2005 - Rotjes op de vogelplas

Rotganzen overwinteren in grote aantallen langs onze kusten en in de delta, je ziet ze zelden in binnenwateren. Op de site van de Starrevaart zag ik dat er dit jaar (nog) geen zijn gemeld, in februari vorig jaar is er 1 in Vlietland gezien, op de Starrevaart zelf 1 in november 2003 en 19 in oktober 2003.

Ik voelde me dan ook enigszins opgetogen toen ik er vanmorgen 11 op de slikplaat zag zitten. Had ze niet zien aankomen, maar ze kunnen er hooguit enkele minuten hebben gezeten. Ze dronken wat en vlogen, opgeschrikt, meteen door naar het zuidwesten. Er zaten 6 juveniele vogels in de groep.

Rotganzen101105
Uniek: rotganzen (Branta bernicla - Brent Goose) op de Starrevaart, vanmorgen waren 11 vogels heel kort aanwezig.

Verdere waarnemingen vandaag o.a.: in zowel de Barrepolder als de Zwetpolder 1 grote zilverreiger, plasje parkeerplaats Starrevaart 1 dodaars en 1 ijsvogel, Meeslouwerplas ook 1 dodaars en in plasje zuidwesten 1 roepende waterral.

Op de Starrevaart voordat het rond het middaguur ging regenen 1 vrouw brilduiker, 1 grutto, 3 kluten, 1 bonte strandloper en 1 waterpieper.

Rossestekelstaart101105
Een man rosse stekelstaart (Oxyura jamaicensis - Ruddy Duck; adult winter) onderscheidt zich in alle kleden van vrouwen door de witte wang. Dit is een adulte man in winterkleed, vanmorgen op de Starrevaart. Bij 1e winter mannen zie je nog bruine sporen op de (steeds witter wordende) jonge wangetjes.

Torenvalk081105
Als deze torenvalk (Falco tinnunculus - Kestrel) in de buurt kwam, zochten dinsdag de in het Buytenpark foeragerende putters en groenlingen meteen de veiligheid van de dichte begroeiing op.