Vogeldagboek©


Watersnip180305
Watersnip (Gallinago gallinago - Snipe) voor de Amaliahut.
Vrijdag 18 maart 2005 - Let op: zwaluwen!

Tussen huishoudelijke en administratieve klusjes door gisteren en vandaag kort op stap geweest. Op de Starrevaart werd je donderdag bijna uit de hut geblazen, de telescoop stond geen seconden stil onder de beukende wind.

Daardoor was het aflezen van geringde (IJslandse) grutto's erg moeilijk. Eén met zekerheid kunnen vaststellen: dat was de grutto die eerder een zender op haar rug droeg; is er inmiddels volgens de bedoeling afgegaan. Twee islandica's met lastige oranje-rood-combinaties kreeg ik door de trillingen niet scherp.

Hoewel veel vogels weggedoken zaten, toch nog wat waarnemingen. Meeslouwerplas 66 fuut, 1 tjiftjaf en 1 waterral. Starrevaart 19 kluut, 6 tureluur en 26 kleine mantelmeeuw (adult). Vergeten te melden dat de twee sneeuwganzen woensdag in de Geerpolder zaten, in het zuid-oostelijk puntje langs de Bovenmeerweg.

Vanmorgen even in de Amaliahut gekeken. Zo zoetjesaan moet er toch weer eens een ijsvogel of een waterral voor de hut gaan zitten? Dat niet maar wel tien watersnippen met hun buitenmodel lange snavels. Hoe knap toch weten die vogels zich tussen de (riet)vegetatie te verbergen.

Gisteren las ik op internet over de eerste waarnemingen van boerenzwaluwen. Een vogelaar vertelde me er donderdag ook al een in de Groote Westeindsche Polder te hebben gezien. Kortom: de zomerbodes zijn er, houd het hoofd omhoog!

Grauwegans170305A
Grauwe ganzen (Anser anser - Greylag Goose) zijn overal rond de Starrevaart aan het nestelen.