Vogeldagboek©


Donderdag 12 mei 2005 - Ratjetoe

Meer met mijn neus tussen de brandnetels gezeten vandaag dan een blik over polders en plassen geworpen. Al die kleine friemelende, springende, kruipende en parende insecten tussen het groen zijn bijzonder boeiend om naar te kijken. En vooral mijn onwetendheid op dat terrein op de proef stellen: wat is dat nou weer?

In elk geval een serie foto's gemaakt waarmee ik me de komende tijd kan vermaken en in de boeken kan zoeken naar 'de oplossingen'. Zo nu en dan stuur ik wat foto's mee tot lering ende vermaak. Vandaar vandaag een ratjetoe van foto's van vandaag en de afgelopen dagen.

Tussen het insectengepuzzel door ook nog even op de Starrevaart gekeken met o.a. bij de toren een mooie zingende blauwborst, een jagende vrouw bruine kiekendief, een koekoek roepende koekoek (dus een man, want een vrouw koekoek roept geen koekoek maar heeft een hoge bibberende roep), op de plas 3 lepelaars, een prachtige volwassen steenloper in zomerkleed, 2 oeverlopers, 1 grasmus en de Holwerd-kluut op het schelpeneilandje heeft nog maar 2 kuikens.

Grasmus120505
Grasmus (Sylvia communis - Whitethroat) vanmiddag langs de Kniplaan.

Gewonebandspanner120505
Gewone bandspanner (Epirrhoe alternata - Common Carpet) vanmiddag in de Leidschendammerhout.

Wildeakelei110505
Wilde akelei (Aquilegia vulgaris- Columbine) gisteren in de Oostvoornse duinen. Een plant met prachtige bloemen die in tuinen gezet werd en op diverse plekken als verwilderde plant voorkomt.

Gewonebeurszwam100505
In het Prielenbos zag ik dinsdag deze gewone beurszwam (Volvariella gloiocephala - Stubble Rosegill) staan. Ik stootte per ongeluk een zwam om en heb toen een foto van de onderkant gemaakt. Vooral ook om het verschil met oudere exemplaren te laten zien waarvan de lamellen wat bruinrozig worden.
Gewonebeurszwam100505A