Vogeldagboek©


Heldenbok190605B
Spectaculair waren de giga-grote insecten die, vooral 's avonds, voorbij ons terras vlogen en eikenbomen opzochten.
Eerst dacht ik dat het vliegende herten waren, maar het bleken heldenbokken (Cerambyx cerdo - Great Capricorn Beetle, male).
Deze boktor is een van de grootste insecten van Europa, komt in ons land niet of zeer zeldzaam voor.
Op de foto de heldenbok ongeveer op ware grootte!
Woensdag 20 juli 2005 - Hoppen in de Gers (8)

Eerlijk gezegd wist ik niet dat een muilezel iets anders is dan een muildier. Slechts gescheiden door een smalle weg liep naast onze camping een muilezel. Toen ik thuis op internet ging zoeken naar 'muilezel' om er wat meer over te weten te komen, kwam ik erachter dat er een verschil is tussen muilezel en muildier.
Muilezel110605A Muilezel (Hinny) in de Gers.
Muilezel080605

Een muilezel is het resultaat van een kruising tussen een paardenhengst en een ezelin, een muildier komt voort uit de bevruchting van een paardenmerrie door een ezelhengst. Ze lopen sneller dan een ezel, hebben een groot uithoudingsvermogen en weinig voedsel nodig. Die 'verbeterde eigenschappen' waren de redenen dat ze werden gefokt. Hun nakomelingen zijn bastaards, onvruchtbaar, hoewel de natuur daar in enkele gevallen anders over heeft gedacht.

Mijn probleem was: wat heb ik nu gefotografeerd, een muilezel of een muildier? Heb deskundigen van ezelverenigingen gevraagd (wat kan je op internet toch veel vinden!) en die denken dat het een muilezel is: meer kenmerken van de moeder, de ezelin. Een muildier lijkt wat meer op een paard, uiteraard met ezelkenmerken. Beide 'soorten' hebben geen kwast aan de staart zoals een ezel maar een paardenstaart.

Heldenbok_vr180605
Op de foto een kleine vrouw (Cerambyx cerdo - Great Capricorn Beetle, female).

Heldenbokken ('k weet niet waaraan ze die naam te danken hebben) hebben een spits toelopend, roodachtig achterlijf en zijn daardoor te onderscheiden van andere boktorren. In grootte verschillen ze van zo'n 2,5 tot 5,5 cm, de sprieten niet meegerekend. Antennes van mannen zijn tweemaal zo groot als hun lichaam, van vrouwen even groot.

Bosbeekjuffer130605C
Ook al op de camping vlogen bosbeekjuffers (Calopteryx virgo - Beautiful Demoiselle; male above), boven een man en onder een vrouw.
Bosbeekjuffer200605

***
Recensie:
Op bezoek bij huismus en muurbloem;
Stadsnatuurwandelingen door Leiden


(wordt vervolgd)