Vogeldagboek©


Maandag 3 januari 2005 - Nieuw jaar, nieuwe toekomst?

In Hazerswoude-Dorp zit een Turkse tortel op een nest, in de Zuidbuurt sleept een fuut resten van waterplanten naar een hoopje dat al een beetje de vorm van een futennest begint te krijgen. Het is 3 januari 2005, een nieuw jaar is begonnen, aalscholvers met broedvlekken vliegen rond, vogels maken plannen om een nieuwe generatie groot te brengen, onwetend van die alles vernietigende watermassa, waardoor de hoop van velen op een goede toekomst verdronken is.

Ransuil030105A
Nu alle bladeren wel zo'n beetje van de bomen zijn, zijn de diverse roestplaatsen van ransuilen (Asio otus - Long-eared Owl) in 'mijn' vogelgebied goed te zien. Die beesten zoeken vaak nog niet eens verborgen plaatsen op, dus niet te dichtbij komen waardoor ze verstoord kunnen worden. Op de foto 3 ransuilen in een Zoetermeerse boom, er zaten er 5 in totaal.
Ransuilen030105

Op nieuwjaarsdag was ik met een fris hoofd al vroeg op stap gegaan. In Polder Nieuw-Groenendijk bij De Wilck waren kleine rietganzen gezien. Op zich is dat al bijzonder omdat die vogels meestal langs de kust verblijven, ook het aantal van dik tweehonderd was bijzonder.

Helaas waren ze zaterdagmorgen vertrokken. De resten van vreugdevuren geven een mogelijke verklaring voor hun afwezigheid. Op radarbeelden waren precies rond de jaarwisseling in het hele land echo's waargenomen: ganzen die van schrik het luchtruim kozen en daar lang bleven cirkelen. In de Generale Polder zaten 6 kleine zwanen (4 adult en 2 juveniel), in de Wilckplas 3 en daar ook 1 grote zilverreiger.

Slechtvalk030105
Slechtvalk (Falco peregrinus - Peregrine Falcon) hoog boven de Starrevaart.

Vanmorgen weer eens de Starrevaart opgezocht: de velduilen in het Bentwoud nemen me zo in beslag dat ik de vogelplas wat links heb laten liggen. Onderweg 61 (46+15) kleine zwanen in de Oostbroekpolder en 11 (8+3) in de Westbroekpolder. Bij de parkeerplaats van de Starrevaart 1 dodaars en 4 dodaarzen op de Meeslouwerplas.

Op de Starrevaart stonden 190 wulpen. Groepen vlogen af en aan, uiteraard was niet vast te stellen of de vertrokken groepen terugkeerden of dat er andere groepen wulpen kwamen slapen. In dat geval zouden er zo'n vierhonderd gezeten hebben. De eenzame grutto die al een aantal dagen gezien is, sliep op het schelpeneilandje, daar ook een eenzame watersnip.

Verdere waarnemingen o.a. 1 geoorde fuut, 16 rosse stekelstaarten (10 man en 6 vrouw), 1 man grote zaagbek, 7 brilduikers (3 man, 3 vrouw en 1 man 1e winter) en 11 scholeksters. Een slechtvalk vloog hoog over de plas.

Brilduiker030105
Het werd vanmorgen al snel wat grauwer waardoor de mooie kleuren van deze man brilduiker (Bucephala clangula - Goldeneye) niet goed tot hun recht komen.