Vogeldagboek©


Vrijdag 25 februari 2005 - Geertje-ooievaars verdedigen nest

Het paartje ooievaars dat bij 't Geertje in Zoeterwoude broedt, was vanmorgen op zoek naar eten in de tegenover de recreatieboerderij gelegen Geerpolder. De geringde vogel (aan het formaat te zien de man) liep even op de oostka en daar kon ik een paar foto's maken voordat hij zich weer bij zijn partner voegde. En zo slenterden ze steeds verder weg, hapje hier, hapje daar. Leuk om naar te kijken.

Hun rust duurde niet zo lang, want ineens verschenen er drie andere ooievaars hoog in de lucht die al cirkelend steeds dichterbij kwamen. Als een speer vlogen de Geertjevogels naar hun nest en lieten het drietal luid klepperend weten dat ze niet welkom waren. Die vlogen vervolgens door naar het noordwesten, waarna de huiseigenaren rustig naast elkaar op hun nest bleven staan.

Ooievaars250205
De ooievaars (Ciconia ciconia - White Stork) vliegen snel naar hun nest bij 't Geertje om te voorkomen dat drie andere, steeds lager cirkelende ooievaars er landen.

Ooievaar250205
De geringde Geertje-ooievaar (Ciconia ciconia - White Stork); de ring is op deze foto niet te zien.

Mijn fietstochtje vanmorgen langs de Zoetermeerse plassen leverde geen bijzondere waarnemingen op. Een handvol watersnippen en 1 tureluur op de Benthuizer Plas, 1 tureluur en een paartje brilduikers op de Noordhovense Plas en 4 tureluurs en 13 dodaarzen op de Zoetermeerse Plas. Rond de ZP hoorde ik weer drie groente spechten: Noord-Aa, Broekbosje en Lange Land. De grote bonte spechten waren talrijker aanwezig. In de Meerpolder 9 kleine zwanen, 7 adulte en 2 1e jaars vogels. In de Geerpolder de 2 sneeuwganzen.