Vogeldagboek©


Woensdag 10 augustus 2005 - Vogelkomkommers

Het is op het ogenblik een beetje mat in vogelland. Dichte begroeiing waardoor je weinig ziet, broedvogels die stilletjes wegtrekken, de grote trek moet nog op gang komen. Dieren zoeken de luwte op voor de stevige wind, bovendien had ik de afgelopen dagen maar korte poosjes puf om op stap te gaan.

Het is in Vogeldagboek enigszins 'behelpen' met insecten en aanverwante soorten. Gisteren en vandaag wat sprinkhanen gefotografeerd, maar wat is determinatie daarvan lastig! Daar ben ik nog wel even mee bezig.

Vanmiddag bij de Amaliahut deze argusvlinder gefotografeerd. Argusvlinders zijn heel algemeen, maar dit vrouwtje ging er met dichtgeklapte vleugels zo mooi bij zitten, zo zie je niet niet vaak. De onderkant van de mannetjesvleugels lijken sterk op de vrouwtjes maar zijn lichter van tekening. Vooral het donkere vlakje links onder het grote oog is kenmerkend voor vrouwtjes.

Argusvlinder100805
De onderkant van de vleugels van een vrouwtje argusvlinder (Lasiommata megera - Wall Brown; female).

Gewoneoeverlibel090805
Dit is een gewone oeverlibel (Orthetrum cancellatum - Black-tailed Skimmer; old female), een heel oud vrouwtje. Jonge vrouwtjes zijn normaal geel met zwarte strepen. Het geel is heel flets geworden en de donkere delen blauwachtig. Dat het een vrouwtje is, is te zien aan de achterlijfaanhangsels die ver uiteen staan. Gisteren in het Buytenpark.

Schaduwstrekspin090805
Bij de parkeerplaats van de Starrevaart zaten gisteren deze schaduwstrekspin (Tetragnatha montana - Stretch Spider; above) boven en een vrouw lantaarntje (Ischnura elegans - Blue-tailed Damselfly; female). Van de waterjuffers hebben alleen lantaarntjes een geheel zwart lijf met een blauwe lampion aan het eind. Mannetjes kunnen blauwe of groene borststukken hebben, de kleuren bij de vrouwen zijn variabel, bij deze opvallend roze.
Lantaarntje090805


***** Spinnenboek gevraagd *****
Een goed boek om (Europese) spinnen te determineren schijnt niet in de handel te zijn. Heeft iemand wellicht nog een exemplaar van de Spinnengids (Tirion 1998) van Michael J. Roberts voor me in de aanbieding? (Na wat speuren op internet inmiddels een tweedehands boek gekocht.)